Metastasering van carcinomen in de buik naar het buikvlies komt relatief vaak voor en zorgt voor een slechte prognose. Chirurg Irene Thomassen deed hier promotieonderzoek naar en kwam tot exactere cijfers dan tot nu toe bekend.
Thomassen stelde aan de hand van cijfers van het Integraal Kankercentrum Zuid – dat een gebied met daarin tien ziekenhuizen en 2,4 miljoen inwoners bestrijkt – vast dat áls de tumor zich naar het buikvlies verspreidt, de overlevingskansen drastisch dalen. Zo krijgt 9 procent van de patiënten met pancreaskanker te maken met uitzaaiingen op het peritoneum. En is dat het geval, dan leeft de patiënt gemiddeld nog maar 6 weken, concludeerde Thomassen, die haar onderzoek uitvoerde onder leiding van de ervaren chirurgen prof. dr. Harm Rutten en dr. Ignace de Hingh, beiden werkzaam in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
Behandeling
Ook patiënten met uitzaaiingen op het buikvlies waarvan de oorspronkelijke tumor niet kan worden gevonden, leven gemiddeld nog maar 6 weken. Bij maagkanker is dit iets langer (gemiddeld 4,5 maanden), maar in alle drie de gevallen is behandeling tot dusver niet mogelijk.
Thomassen pleit in haar proefschrift voor meer onderzoek naar de haalbaarheid om buikvlieskanker te bestrijden met een HIPEC-operatie (Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie). HIPEC is een combinatie van een operatie en chemotherapie. De chirurg verwijdert alle zichtbare uitzaaiingen op het buikvlies en in de buikholte, waarna tijdens de operatie verwarmde chemotherapie wordt rondgepompt in de buikholte. Hiermee worden de mogelijk achtergebleven uitzaaiingen aangepakt. Slechts zes Nederlandse ziekenhuizen doen de HIPEC en het Catharina Ziekenhuis is op dit gebied één van de grootste.
In een artikel in Huisarts & Wetenschap 1-2013, wordt de geschiedenis, indicatiegebieden, resultaten en bijwerkingen van Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie (HIPEC) bespreken. Ook de mentale impact op de patiënt. De huisarts heeft een belangrijke rol in het behandeltraject, zowel in het opsporen van bijwerkingen als bij de mentale ondersteuning en natuurlijk ook bij het signaleren van een eventueel recidief.
Meer lezen in BSL Huisarts Totaal >>
Tumoren van dunne en dikke darm, Th. Wiggers;R.G.H. Beets-Tan;C.A.M. Marijnen;I.D. Nagtegaal;C.J.A. Punt, uit Oncologie