In de regio Utrecht werken 3, 250 huisartsen en tien oncologieverpleegkundigen samen aan een proef met hervorming van de kankerzorg.
Dit meldt NRC Next. Patiënten raken vaak uit beeld als zij worden overgedragen aan medisch specialisten. Zij kennen de patiënt nauwelijks en hebben minder oog voor diens sociale omgeving. Er is daardoor in de kankerzorg te weinig ruimte voor sociale vragen, zoals de vraag of de patiënt de behandeling wil combineren met werk, of de vraag hoe gezinsleden met de ziekte van de patiënt omgaan. De huisarts kent de patiënt het beste en is daarom een vertrouwdere figuur voor de patiënt. Het project, dat de naam ‘Grip op Leven’ draagt, is een initiatief van patiëntenbeweging Levenmetkanker en het UMC Utrecht en wordt gesteund en gefinancierd door de deelnemende ziekenhuizen, huisartsen en verschillende fondsen van commerciële bedrijven.
Proef
Deze maand start een wetenschappelijk onderzoek bij 150 patiënten in de regio Utrecht; Levenmetkanker hoopt via deze weg de oncologische zorg in heel Nederland te hervormen. Concreet houdt het onderzoek in dat de komende periode 75 patiënten klassiek worden behandeld, en dat 75 anderen direct nadat ze de diagnose kanker krijgen in het UMC Utrecht, het Diakonessenziekenhuis of het Antonius ziekenhuis, nog voor hun behandeling worden terugverwezen naar de huisarts.
Lees meer op BSL Huisarts Totaal >>