PROGRAMMA
09.15 uur Ontvangst en registratie
09.45 uur Welkom en inleiding door Joost Hoebink, dagvoorzitter
10.00 uur Vergeet dementie; onthoud de mens!
Een klant in de apotheek is een mens als elk ander. Hij komt met een zorgvraag en hoopt op passend advies en ondersteuning. Dat geldt ook voor mensen met dementie. Frans Hoogeveen beschrijft hoe je als apotheker kunt kijken naar mensen met dementie, zodat je optimaal rekening kunt houden met de cognitieve, psychologische en sociale problemen die mogelijk spelen. Een praktisch verhaal over geheugen, begrip, contact maken, aanpassing en emoties dat leidt tot meer kennis over en begrip voor mensen met dementie.
Dr. Frans Hoogeveen, GZ/psycholoog en specialist dementiezorg
11.00 uur Pauze
11.30 uur Farmacotherapie door de patiënt zelf
Maayke Fluitman, Founder SelfCareFactorY // Freelance QA, QP, Regulatory, Chief Pharmaceutical Officer
12.30 uur Lunch
12.30 uur Satellietsymposium (lunchsessie) | DOAC’s bij apothekers
Tijdens dit symposium zal René Jansen vertellen over de risico’s van atriumfibrilleren (AF), de gevaren van niet- of onderbehandelen van AF, en hoe dat is voor de oudere patiënten met hoge kans op bloedingen? Tenslotte zal hij ingaan op de rol die de apotheker kan spelen op de goede toepassing van DOAC’s zowel bij eerste voorschrijven als op in de begeleiding van patiënten op de langere termijn.
René Jansen, klinisch geriater Alkmaar (tot 13.15 uur)
13.30 uur Parallelsessies (Keuze uit verschillende onderwerpen*)
14.30 uur Pauze
15.00 uur Pijn bij Kanker
Deze sessie gaat over neuropathische pijnbehandeling (o.a. chemotherapie geïnduceerde neuropathie), aangrijpingspunten en werkingsmechanismen, evidence van verschillende medicamenten, invasieve behandelingen en effect op de pijnmedicatie (m.n. de opioïden) en de plaats van methadon, tapentadol, buprenorfin.
Michel Wagemans, anesthesioloog en pijnspecialist, Reinier de Graaf Groep Delft
15.45 uur Leefstijl op recept voor het vrouwenhart; maatwerk in de apotheek
Bij patiënten met hart- en vaatziekten is het in de meeste gevallen noodzakelijk om medicatie te slikken. Belangrijk voor de apotheker om zich te realiseren dat 60% van de vrouwen vaak bijwerkingen ervaart en dat zij vaak met veel lagere doseringen effectief behandeld kunnen worden. Feit blijft ook dat 80% van de hart- en vaatziekten kan worden voorkomen door een gezonde leefstijl. Wittekoek ziet een mooie rol voor de apotheker om de patiënt te “nudgen” naar gezond gedrag. Bewustwording van risicofactoren en het effect van medicatie en leefstijl op deze factoren is een belangrijke boodschap die door alle zorgprofessionals zou moeten worden overgebracht. Preventie begint immers met kennis; dat is de key-message van de lezing van dr. Janneke Wittekoek! Dr. Janneke Wittekoek is cardioloog, gezondheidswetenschapper en oprichter van de HeartLife Klinieken in Utrecht. Ze is specialiste op het gebied van hart- en vaatziekten bij vrouwen en houdt zich al meer dan 15 jaar bezig met het vrouwenhart.
Janneke Wittekoek, cardioloog, gezondheidswetenschapper en oprichtster van de HeartLife in Utrecht
16.30 uur Einde
PARALLELSESSIES
1. De zorg voor een palliatieve patiënt
Tijdens de parallelsessie neemt Heleen Heemstra u mee in de farmaceutische zorg voor een palliatieve COPD patiënt. Medicamenteuze veranderingen tijdens de palliatieve fase en de praktische gang van zaken komen onder andere aan bod door middel van diverse zorgproblemen voor deze patiënt.
H.H. (Heleen) Heemstra – Eijsbroek MSc, Openbaar apotheker
2. Gepast ICS gebruik bij COPD
Een sessie over praktische implementatie vanuit de apotheek. Veel patiënten met mild tot matig COPD gebruiken inhalatiecorticosteroïden (ICS) maar bij een aantal van deze patiënten is geen duidelijke indicatie voor ICS volgens de richtlijnen (ref: 1,2,3). De vraag is dan ook: bij welke COPD patiënten kan de ICS-behandeling worden gestopt en hoe moet dat dan worden aangepakt?
Jelmer Nicolaï en Dennis Rodrigues (Market Access Manager en Brand Manager Respiratoir, Boehringer Ingelheim)
Referentie:
1) Lambooij A et al, 2016 Medicatie bij Astma en COPD NIVEL rapport
2) Snoeck Stroband, NHG 2015 3e herziening
3) GOLD 2019
3. Pijn en Opioïden geïnduceerde obstipatie
De meest voorkomende bijwerkingen van opioïden zijn obstipatie, misselijkheid en sedatie.1 Bij chronisch gebruik van opioïden ontstaat er meestal tolerantie voor deze bijwerkingen, maar dit geldt niet voor obstipatie.2 Obstipatie treedt op bij 50-87% van de patiënten die met opioïden wordt behandeld en houdt aan zolang de behandeling voortduurt.3 Laxantia zijn middelen van eerste keuze, echter 54% van de patiënten die met een laxans worden behandeld, zijn ontevreden met hun behandeling.4
Jan Koning, apotheker
-
Bronnen
1. https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/groepsteksten/opioiden geraadpleegd op 3 april 2018
2. de Groot JWB, Peters FTM and Reyners AKL. Ned Tijdsch Geneeskd. 2010; 154:A2224
3. Panchal SJ, Muller-Schwefe P and Wurzelmann JI. Int J Clin Pract. 2007;61:1181–1187
4. Pappagallo M. Am J Surg. 2001; 182(suppl):11S-18S.