In een cohort van mensen met goed gecontroleerde hiv die onder behandeling zijn in het Amsterdam UMC, kampt 13% met symptomen die kunnen wijzen op een posttraumatische stressstoornis. Deze groep kenmerkt zich vooral door een relatief jonge leeftijd en door symptomen van matige tot ernstige depressie en vermoeidheid.
Psychische problemen komen 5 tot 10 keer vaker voorkomen bij mensen met hiv, aldus eerste auteur dr. Kevin Moody van de Universiteit van Amsterdam. De wereldwijde prevalentie van een posttraumatische stressstoornis (PTSS) in deze populatie wordt geschat op 30%. PTSS heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven en therapietrouw. Dr. Moody en collega’s wilden weten hoe vaak PTSS-symptomen bij mensen met hiv voorkomen en met welke factoren PTSS geassocieerd zijn. Ze gebruikten een screeningsformulier met patiëntgerapporteerde uitkomstmaten (PROM’s) dat iedereen met hiv een week voor zijn komst naar het Amsterdam UMC krijgt, en daarna jaarlijks opnieuw.
Er werden 474 ingevulde formuleren geanalyseerd. De respondenten waren overwegend man (85%), geboren in Nederland en andere hoge-inkomenslanden (79%), en met onderdrukte hiv (99%). De helft had de diagnose hiv al zeker 16 jaar eerder gekregen. Van de respondenten voldeden 62 (13%) aan de criteria voor symptomen van PTSS; in de algemene bevolking ligt dit aandeel rond de 4%. Mensen met PTSS-symptomen waren jonger (46 vs. 56 jaar; p < 0,001) en werden ze minder lang behandeld (12 versus 15 jaar; p = 0,019). Ze hadden vaker symptomen van depressie (48% vs. 10%; p < 0,001), angst (51% vs. 18%; p < 0,001) en vermoeidheid (45% vs. 13%; p < 0,001).
Dr. Moody concludeerde dat zorginstellingen zouden moeten overwegen iedereen met hiv te screenen op symptomen van PTSS en er doelgerichte interventies voor te hebben.
Bron:
Moody K, Smit C, Nieuwkerk PT, et al. PC-PTSD-5 self-reported screening tool introduced as part of routine clinical care detects high levels of clinically relevant PTSD symptoms in well-treated people with HIV. EACS 2023, abstract OS1.04.