Resultaten uit de grootste pre-expositie profylaxe (PrEP)-studie IMPACT laten zien dat het aantal hiv-infecties onder homoseksuele en biseksuele mannen 87% lager lag dan bij een vergelijkbare groep die geen PrEP gebruikte.
In totaal namen 17.770 homo- en biseksuele mannen deel aan de Britse IMPACT-studie. De mediane leeftijd van de deelnemers was 33 jaar, waarbij 30% van de deelnemers ouder was dan 40 jaar. Driekwart was van Kaukasische afkomst; 61% was geboren in het Verenigd Koninkrijk, 15% in Europa, 5% was van Aziatische afkomst en 3% was zwart (afkomstig uit Afrika of het Caribisch gebied). Tijdens de studie deden zich 25 nieuwe hiv-infecties voor. Dit komt neer op een jaarlijkse incidentie van 0,13% homo- en biseksuele mannen. In de vergelijkingsgroep van 97.908 niet-PrEP-gebruikers waren er in dezelfde periode 670 hiv-diagnoses, wat zich vertaalt in een jaarlijkse incidentie van 1,01%. Bij de meeste mannen (92%) die aan de studie deelnamen waren risicofactoren voor hiv-infectie aanwezig, wat het geval was bij 71% van de deelnemers in de niet-PrEP-vergelijkingsgroep. In de hoogrisicogroep was de werkzaamheid van PrEP vergelijkbaar met die in de laagrisicogroep, maar er deden zich in de hoogrisicogroep 85,5% minder infecties voor onder PrEP-gebruikers dan onder niet-PrEP-gebruikers. Opvallend was dat de hiv-incidentie in de laagrisicogroep zowel bij de deelnemers aan de IMPACT-studie als bij de niet-PrEP-gebruikers hoger was, met een jaarlijkse incidentie van respectievelijk 0,98% en 2,08%. Mogelijke verklaringen hiervoor zijn dat bepaalde indicatoren die duiden op een hoger risico – zoals chemseks en het aantal partners – niet waren opgenomen in het opsporingssysteem voor seksueel overdraagbare aandoeningen dat in deze studie werd gehanteerd.
Bron
Sullivan A, for the IMPACT study group. HIV and STI incidence among MSM users and non-users of HIV PrEP in England: results from the IMPACT trial. EACS 2021, abstract BPD2/7.