Sociale netwerken van hiv-patiënten testen zou verder opgeschaald moeten worden als bijdrage aan het streven om in 2030 hiv als bedreiging van de volksgezondheid de wereld uit te hebben. Onderzoekers baseren deze conclusie op een systematische review van onderzoeken naar de effecten van het testen van sociale netwerken.
De auteurs stellen dat sociale netwerken testen (‘social network testing approaches’: SNA) een effectieve, acceptabele en kosteneffectieve manier kan zijn om testen op hiv verder te verbeteren. De keuze van het type SNA zou moeten afhangen van de setting, epidemiologie, voorkeuren van de mensen om wie het gaat, en beschikbare middelen.
Bij SNA worden mensen met hiv aangemoedigd om hun seksuele partners en/of anderen in hun directe omgeving voor wie dat zinvol kan zijn, te vragen zich te laten testen. Omdat de WHO nieuwe richtlijnen over SNA wil uitbrengen, is een systematische review uitgevoerd. De onderzoekers hebben 5 databases doorzocht: Medline, Embase, Global Health, CINAHL en Web of Science, en selecteerden studies, ook niet-rct’s, uit de periode 2010 tot medio 2022. Ze includeerden 43 studies waarin het al dan niet uitvoeren van SNA en verschillende SNA-methoden zijn vergeleken, of waarin de acceptatie van SNA-methoden is geëvalueerd.
SNA lijkt ervoor te zorgen dat meer mensen zich laten testen dan als SNA ontbreekt, met een gepoold relatief risico (RR) van 1,67 (95%-BI 1,35-2,05; I2 = 99%). Dit is gebaseerd op 5 onderzoeken, waaronder 1 gerandomiseerd gecontroleerde trial; het bewijs heeft echter een lage zekerheidsgraad (‘low-certainty evidence’). Bij mensen die van SNA gebruikmaken, is het percentage dat zich voor het eerst laat testen waarschijnlijk hoger: gepoolde RR 1,23 (95%-BI 1,01–1,48; I2 = 97%). Het bewijs is gebaseerd op 4 niet-gerandomiseerde studies en heeft een redelijke zekerheidsgraad.
Verder bleek het percentage mensen dat positief testten voor hiv mogelijk hoger in de groep die gebruikmaakt van SNA: gepoolde RR 2,28; 95%-BI 1,18–4,39; I2 = 95%). Deze uitkomst is gebaseerd op 8 niet-gerandomiseerde studies en heeft een lage zekerheidsgraad. De onderzoekers merkten op dat de aanzienlijke heterogeniteit van de gevonden uitkomsten vooral verklaard wordt door verschillen in populaties en SNA-methoden.
Bron