De ST2-receptorantagonist astegolimab verlaagt het aantal exacerbaties bij COPD met 22%. Deze daling is echter niet statistisch significant. Het medicijn leidt wel tot een lager eosinofielengehalte in bloed en sputum.
Het cytokine IL-33, dat wordt uitgescheiden door luchtwegepitheelcellen en zijn receptor ST2, spelen een belangrijke rol bij luchtwegontsteking en -infectie. De onderzoekers van de COPD-ST2OP-trial onderzochten of astegolimab, een monoklonaal antilichaam gericht tegen ST2, het aantal exacerbaties bij COPD kan verminderen.
De onderzoekers verrichten een single-center gerandomiseerde dubbelblinde placebogecontroleerde fase IIa-trial bij patiënten met matig tot ernstig COPD. De 42 deelnemers in de behandelgroep kregen, gedurende een periode van 44 weken, elke vier weken astegolimab toegediend (490 mg subcutaan, 12 doses). De 39 deelnemers in de controlegroep kregen een placebo. Het primaire studie-eindpunt was het aantal exacerbaties na 48 weken. Secundaire eindpunten waren de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven (St. George’s Respiratory Questionnaire), longfunctie (post-bronchodilator FEV1), het aantal eosinofiele granulocyten in bloed en sputum en de veiligheid en verdraagbaarheid van de medicatie.
Astegolimab leidde niet tot een significante verlaging van het aantal exacerbaties. Patiënten in de astegolimab-groep hadden 22% minder exacerbaties dan patiënten in de placebogroep gedurende de studieperiode (ongeveer 2 vs. ruim 2,5 exacerbaties, RR 0,78, 95%-BI 0,53-1,14). Ook in twee vooraf gespecificeerde subgroepen met een bloed-eosinofielengehalte ≤ 170 cellen/μl of > 170 cellen/μl was de afname in het aantal exacerbaties niet statistisch significant (RR 0,69, 95%-BI 0,39-1,21 en RR 0,83, 95%-BI 0,49-1,40). De kwaliteit van leven was statistisch significant beter in de astegolimab-groep. Het verschil van 3,3 punten was echter niet klinisch relevant. De longfunctie verschilde niet tussen de twee groepen. Het aantal eosinofielen in bloed en sputum nam wel af in de astegolimabgroep in vergelijking met de placebogroep (respectievelijk 41 en 75% lager). Het aantal (ernstige) bijwerkingen was vergelijkbaar tussen de behandelarmen.
Bron:
Yousuf AJ, et al. Astegolimab, an anti-ST2, in chronic obstructive pulmonary disease – COPD-ST2OP: a phase IIa, placebo-controlled trial A. ERS 2021 E-congress, session 62, RCT206.