Tijdens de COVID-19-pandemie daalde de bloeddrukcontrole aanzienlijk. Dit kan deels worden verklaard door de bevinding dat in deze periode patiënten met ongecontroleerde hypertensie minder vaak op controle kwamen. Dit is gevonden in een analyse van 24 Amerikaanse zorgsystemen, die werd gepresenteerd tijdens een Late-breaking-sessie.
De COVID-19-pandemie heeft de gebruikelijke zorg enorm verstoord. Er zijn minder policontroles en er wordt meer gebruikgemaakt van telemedicine. Deze verstoringen kunnen van invloed zijn geweest op de monitoring en rapportage van de bloeddruk.
In deze studie zijn de trends in bloeddrukcontrole in de jaren voorafgaand en tijdens de COVID-19-pandemie onderzocht. De 24 deelnemende zorgsystemen zorgden in 2019 voor bijna 1,8 miljoen patiënten met hypertensie. In die periode, dus voorafgaand aan de COVID-19-pandemie, varieerde de bloeddrukcontrole in de zorgsystemen van 46 tot 74%. In 2019 was de gewogen gemiddelde bloeddrukcontrole 60,5%. Binnen de individuele zorgsystemen was de bloeddrukcontrole (< 140/90 mmHg) in de periode voorafgaand aan de COVID-19-pandemie relatief stabiel.
In het tweede kwartaal van 2020 nam de bloeddrukcontrole in de meeste zorgsystemen af. Dit viel samen met het begin van de COVID-19-pandemie. Ook het aantal tijdige follow-upbezoeken na een bezoek vanwege ongecontroleerde hypertensie (bloeddruk > 140/90 mmHg) daalde aan het begin van de pandemie.
In de meest recente twee meetperiodes (laatste twee kwartalen van 2020) waren de follow-upbezoeken in de meeste zorgsystemen verbeterd, maar niet tot de niveaus voorafgaand aan de pandemie. Bovendien moet de bloeddrukcontrole nog herstellen (gewogen gemiddelde van 53,3%; bereik 33-65%).
Het is onduidelijk of en wanneer de bloeddrukcontrole zou kunnen verbeteren tot de niveaus voorafgaand aan de pandemie. Ook is onduidelijk of de waargenomen daling van de bloeddrukcontrole tijdens de pandemie zal resulteren in meer ongunstige cardiovasculaire gebeurtenissen in de toekomst.
Bron: