Actieve PPV-06-immuuntherapie – toegediend in 2 verschillende doseringen (10 en 50 μg) – had een gunstig veiligheidsprofiel en was immunogeen bij patiënten met inflammatoire knieartrose. Deze resultaten vormen een mijlpaal in de ontwikkeling van actieve immuuntherapie voor knieartrose, stelde Edita Dolimier (Parijs) in haar presentatie van het late breaking abstract.
Interleukine (IL)-6 is een inflammatoire cytokine die betrokken is bij het ontstaan van pijn en mogelijk de progressie van knieartrose. Actieve immuuntherapie met PPV-06 kan de productie van anti-IL-6-antilichamen induceren en zo de biologische activiteit ervan bufferen. In preklinische studies is aangetoond dat PPV-06-conjugaat veilig is en dit is de eerste studie waarin de veiligheid, verdraagzaamheid en immunogeniciteit worden geëvalueerd bij mensen.
In de fase I-studie werden 24 volwassenen (≥ 40 jaar) met knieartrose 3:1 gerandomiseerd naar een lage dosis (10 μg per injectie) PPV-06 versus placebo of naar een hoge dosis (50 μg) PPV-06 versus placebo. Zij kregen 3 injecties subcutaan met PPV-06/placebo op dag 1 en in week 4 en 16 en werden vervolgens 6 maanden gevolgd.
Tijdens de follow-up kwam geen dosislimiterende toxiciteit voor. Wel traden adverse events (AE’s) geïnduceerd door PPV-06-toediening op die veelal mild tot matig ernstig en van voorbijgaande aard waren, bijvoorbeeld injectieplaatsreacties, myalgie, hoofdpijn en jeuk. Geen van de deelnemers hoefde te stoppen met de studiedeelname door (S)AE’s.
In beide behandelde groepen – maar niet in de placebogroep – werden anti-IL-6-antilichamen en anti-IL-6-neutraliserende antilichamen gevonden, net als voorbijgaande stijgingen van IL-6-concentraties zonder toename van hsCRP. Dit geeft aan dat er immuuncomplexen aanwezig zijn die inflammatie kunnen verminderen. T-celresponsen tegen het IL-6-peptide, PPV-06-conjugaat of het volledige humane IL-6-eiwit werden niet geobserveerd.
Tot slot zagen de onderzoekers in de PPV-06-groepen een dalende trend in C2M- en C3M-concentraties (biomarkers voor artrose) ten opzichte van placebo. Pijnscores bleven onveranderd.
Bron: