Acute myocarditis treft voornamelijk jonge mannen die geen significante voorgeschiedenis hebben. De uitkomsten van deze patiënten zijn goed; zij ontwikkelen geen hartfalen of hartritmestoornissen, ook niet tijdens een lange follow-upperiode.
Het doel van deze retrospectieve observationele studie was het karakteriseren van de populatie patiënten met de diagnose acute myocarditis die zich presenteerden met een typisch late gadolinium enhancement (LGE) patroon op cardiac magnetic resonance (CMR). Ook evaluatie van de incidentie van complicaties tijdens een lange follow-upperiode was onderwerp van onderzoek.
Een populatie van 118 patiënten die gedurende een periode van 10 jaar op enig moment opgenomen was geweest met de vermoedelijke diagnose acute myocarditis werd geanalyseerd. Degenen bij wie de diagnose werd bevestigd door de aanwezigheid van typische late-gadoliniumversterking op CMR werden hieruit geselecteerd.
Dit betrof 72 patiënten, voornamelijk jonge mannen (77,8%) met een mediane leeftijd van 31 jaar. De mediane follow-up was 6 jaar. 27,8% had een voorgeschiedenis van arteriële hypertensie, 22,2% had dyslipidemie, 4,2% had diabetes mellitus (DM), 11,1% was obees en 33,3% rookte. Bij opname vertoonde 41,7% een ST-segmentelevatie. Bij CMR-evaluatie had 97,2% een linkerventrikel ejectiefractie (LVEF) ≥ 50%. Bij 2,8% was de LVEF 41 tot 49, die binnen 6 maanden was genormaliseerd. Alle patiënten hadden subepicardiale LGE met grotere expressie op de inferior en latero-inferior (43,1%) en laterale wanden (31,9%). Bij geen enkele patiënt ontwikkelde zich hartfalen (HF) of aritmieën. Slechts 9,6% van de patiënten werd opnieuw in het ziekenhuis opgenomen; in alle gevallen was recidiverende myocarditis de reden van heropname.
Bron:
Paralta De Figueiredo M, Viana R, Rocha De Almeida A, et al. Long term follow-up in acute myocarditis: identifying possible complications. HF Congress 2024.