Uit de SEQUOIA-HCM-studie blijkt dat aficamten bij patiënten met hypertrofische cardiomyopathie de inspanningscapaciteit verbetert. Daarbij is sprake van een significante verbetering van de piekzuurstofopname alsook een verbetering van de beperkende symptomen en een afname in linkerventrikel outflow tract drukgradiënten.
In de fase III-SEQUOIA-HCM-studie is de werkzaamheid en veiligheid van aficamten versus placebo bij volwassenen met symptomatische obstructieve hypertrofische cardiomyopathie onderzocht. Het primaire eindpunt van het onderzoek was de verandering in piekzuurstofopname (pVO2) die werd beoordeeld met behulp van cardiopulmonale inspanningstesten vanaf baseline tot week 24. Dit was de grootste hypertrofische cardiomyopathie studie die ooit is uitgevoerd; er namen wereldwijd 282 mensen afkomstig van 101 sites aan deel.
Alle deelnemers hadden een verminderde inspanningscapaciteit als gevolg van obstructieve hypertrofische cardiomyopathie. Patiënten werden 1:1 gerandomiseerd naar aficamten of placebo bovenop hun gebruikelijke medische behandeling. De startdosis aficamten was 5 mg eenmaal daags, waarbij de optie bestond om de dosis in week 2, 4 en 6 in stapjes van 5 mg te verhogen tot een maximale dosis van 20 mg. Uit de resultaten volgde dat de gemiddelde pVO2 met aficamten in de onderzoeksperiode toenam met 1,8 ml/kg/min, terwijl deze met placebo gelijk bleef. Ook werd een verbetering van ≥ 1 New York Heart Association (NYHA)-klasse waargenomen bij 58,5% van de patiënten die aficamten kregen; met placebo trad deze verbetering op bij 24,3% van de patiënten. Aficamten gaf een 50 mmHg grotere reductie in de valsalva linkerventrikel outflow tract drukgradiënt versus placebo; bij circa 49,3% van de patiënten die aficamten kregen, daalde deze gradiënt tot < 30 mmHg. In de placebogroep was dit bij 3,6% van de patiënten het geval.
Bron:
Maron M. Aficamten for the treatment of symptomatic obstructive hypertrophic cardiomyopathy: SEQUOIA-HCM an international multicenter phase 3 trial. HF Congress 2024.