Het is tijd om de focus bij de behandeling van astma te verleggen van ziektecontrole naar ziekteremissie. Daarvoor pleit Dennis Thomas van de University of Newcastle in Australië. Tijdens de ERS 2023 presenteerde hij de resultaten van 3 posthocanalyses naar het percentage astmapatiënten dat klinische remissie bereikt na aanvullende therapie met biologicals of macroliden.1,2
De afgelopen 2 jaar hebben verschillende studies laten zien dat een deel van de astmapatiënten, bij gebruik van aanvullende therapie met biologicals, klinische remissie kan bereiken. Thomas en zijn collega’s verrichtten posthocanalyses op de data van een tweetal Australische post-marketing surveillance registraties en een gerandomiseerde klinische trial (RCT): de Australian Mepolizumab Registry (AMR; n = 278 patiënten in de analyse), de Australian Xolair Registry (AXR; n = 175 patiënten in de analyse) en de AMAZES-RCT (n = 152 patiënten in de analyse).
Daarin bestudeerden zij welk aandeel van de patiënten die behandeld werden met biologicals (AMR: mepolizumab; AXR: omalizumab) of macroliden (AMAZES: azitromycine) ziekteremissie bereikte.1
Zij gebruikten daarbij 2 definities voor ziekteremissie:
- klinische remissie: de patiënt had geen astma-aanval en gebruikte geen orale corticosteroïden in de afgelopen 6 maanden (gemeten op t = 12 maanden) én had een score ≤ 1 op de Asthma Control Questionnaire (gemeten op t = 12 maanden);
- klinische remissie met optimale of stabiele longfunctie: de patiënt was in klinische remissie én had een postbronchodilator FEV1 ≥ 80% of een afname in postbronchodilator FEV1 ≤ 5% ten opzichte van baseline (gemeten op t = 12 maanden).
In de AMR bereikte 29,3% van de patiënten klinische remissie en 25,2% van de patiënten bereikte klinische remissie met optimale of stabiele longfunctie. In de AXR was dit respectievelijk 22,8 en 19,1%. In de AMAZES RCT bereikte 51% van de patiënten remissie volgens beide definities.
Thomas concludeerde dat het mogelijk is om met aanvullende therapie remissie te bereiken bij een deel van de (ernstige) astmapatiënten. Hij pleitte er dan ook voor om bij de behandeling van astma de focus te verleggen van astmacontrole naar astmaremissie. Daarnaast benadrukte hij dat het belangrijk is om te komen tot een uniforme definitie van astmaremissie.
Bronnen:
- Thomas D, Mcdonald V, Stevens S, et al. Effect of add-on therapies (mepolizumab, omalizumab or azithromycin) on asthma remission in severe asthma. ERS 2023. Oral presentation, abstract OA4302.
- Thomas D, McDonald VM, Stevens S, et al. Biologics (mepolizumab and omalizumab) induced remission in severe asthma patients. Allergy. 2023 Aug 25. Doi: 10.1111/all.15867. Online ahead of print.