Mensen met een atopische constitutie, een IgE-concentratie < 100 kU/l en een matige eosinofilie (< 150 cellen/mm3) lopen minder risico op het ontwikkelen van alvleesklierkanker, concluderen Spaanse onderzoekers op basis van gegevens uit 2 databases.
Enkele jaren geleden toonde de PanGenEU-studie aan dat mensen met een atopische conditie (astma, rhinitis) circa 35% minder kans lopen alvleesklierkanker te ontwikkelen dan mensen zonder atopische conditie.1 Op basis hiervan opperden Spaanse onderzoekers de hypothese dat hoge serumwaarden voor IgE en/of eosinofilie beschermend werken tegen het ontwikkelen alvleesklierkanker.
Om deze hypothese te testen, onderzochten zij de relatie tussen IgE en eosinofilie enerzijds en het risico op het ontwikkelen van alvleesklierkanker anderzijds met behulp van gegevens uit 2 databases: PanGenEU, een database met gegevens van patiënten met alvleesklierkanker en de UK-biobank, een prospectieve dataverzameling bij meer dan 500.000 mensen in de UK (van wie ruim 600 met alvleesklierkanker). De Spaanse onderzoeker gebruikten voor hun analyses de gegevens van respectievelijk 1.246 en 2.720 personen in deze databases.2
De studie toonde een beschermende werking aan van IgE (in concentraties tussen 100 en 200 kU/l) bij patiënten met rhinitis, maar niet bij patiënten met astma. Bij hogere IgE-concentraties verdwijnt het beschermende effect. Een beschermend effect van eosinofilie (> 400 cellen/mm3) werd gezien bij patiënten zonder astma of rhinitis. Bij mensen met astma of rhinitis was een verhoogde concentratie eosinofielen (> 400 cellen/mm3) juist geassocieerd met een verhoogde kans op alvleesklierkanker.
Op basis van deze uitkomsten concluderen de onderzoekers dat bij mensen met atopie een IgE-concentratie < 100 kU/l en/of een matige eosinofilie (< 150 cellen/mm3) geassocieerd zijn met een verminderde kans op alvleesklierkanker. De verhoogde hoeveelheid IgE beschermt waarschijnlijk niet zelf tegen het krijgen van alvleesklierkanker; de inverse relatie tussen atopie en het risico op alvleesklierkanker wordt niet (uitsluitend) gedreven door type-2-immuunresponsen. Meer onderzoek en meer longitudinale data zijn nodig om meer inzicht te krijgen in de precieze relatie tussen atopie en het risico op alvleesklierkanker, stellen de onderzoekers.
Bronnen:
- Gomez-Rubio P, Zock J-P, Rava M, et al. Reduced risk of pancreatic cancer associated with asthma and nasal allergies. Gut 2017;66:314-22.
- He J. The protective effect of atopic diseases against pancreatic cancer are not associated with Th2-biomarkers. ISAF 2023, Rome 5-7 Oct, abstract OA7.