Perry Wilson van Yale University presenteerde in de High Impact Trials-sessie het effect van automatische, elektronische waarschuwingen die zijn gericht op stoppen met medicatie met een hoog risico op acuut nierfalen. Hoewel de waarschuwingen overall geen significant effect hadden op klinische uitkomsten, leidden ze wel tot betere uitkomsten bij patiënten die protonpompremmers gebruikten.
Acuut nierfalen (acute kidney injury; AKI) komt veel voor bij patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis. Verschillende veelgebruikte medicijnen, zoals non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAID’s), renine-angiotensine-aldosteronremmers (RAASi) en protonpompremmers (PPI’s) kunnen bijdragen aan het ontstaan van AKI. Het was echter onbekend of meteen stoppen met deze middelen bij herkenning van AKI, kan helpen om klinische uitkomsten te verbeteren.
Om daar achter te komen voerden de Perry en zijn collega’s tussen augustus 2020 en november 2021 in 4 ziekenhuizen een pragmatische trial uit onder 5060 volwassen patiënten die waren opgenomen in het ziekenhuis met AKI en een actieve bestelling in het computersysteem voor een NSAID, een RAASi of een PPI. De interventie bestond uit een automatische pop-up met de suggestie om het middel te stoppen. Deze verscheen op het computerscherm zodra een medicatiebestelling voor een van deze middelen werd ingevoerd. De controlegroep kreeg standaardzorg. Binnen 24 uur na randomisatie was in de interventiegroep 61,1% gestopt met een van de medicijnen ten opzichte van 55,9% in de controlegroep (p = 0,0003).
De primaire uitkomst was een samengestelde uitkomstmaat voor AKI-progressie, dialyse, of overlijden binnen 14 dagen of ontslag uit het ziekenhuis. Deze werd bereikt door 585 patiënten (23,1%) in de interventiegroep en 639 (25,3%) in de controlegroep (RR 0,92; 95%-BI 0,83-1,01; p = 0,09). Dit overall effect was dus niet statistisch significant, maar uit de vooraf gespecificeerde subgroepanalyses bleek dat pop-ups wel een positief effect hadden bij patiënten die PPI’s gebruikten.
Bron