De targeted synthetische DMARD baricitinib laat een significant langere werkingsduur zien dan TNF-alfaremmers en biological DMARD’s met een ander werkingsmechanisme bij patiënten met reumatoïde artritis (RA). Dit effect is zowel te zien bij patiënten die niet als die wel naïef zijn voor de behandeling met b/tsDMARD’s.
RA-patiënten die niet reageren op conventionele DMARD’s, kunnen overstappen op b/tsDMARD’s. Hoewel de tsDMARD baricitinib effectiviteit aantoont in gerandomiseerde gecontroleerde trials (RCT’s), zijn er weinig studies die vergelijkbare effectiviteit aantonen in een real-world setting. Deze studie analyseert daarom de effectiviteit van baricitinib ten opzichte van alternatieve bDMARD’s. De beoordeling vindt plaats op werkingsduur en de behandelrespons op 12 maanden.
Statistische vergelijking
Voor de inclusie hebben de onderzoekers gewerkt met data uit de observationele prospectieve cohort van het Zwitserse klinische kwaliteitsmanagement (SCQM). Alle 1218 behandeltrajecten met baricitinib of een alternatieve bDMARD die zijn gestart tussen 1 september 2017 en 1 juni 2020, met ten minste één follow-upconsult, zijn meegenomen in de analyse. De behandeltrajecten met baricitinib (BARI, n = 273) zijn statistisch vergeleken met alternatieve bDMARD’s (inclusief alle b/tsDMARD’s, exclusief rituximab, n = 945). De niet-baricitinib-groep is vervolgens verdeeld in TNF-alfaremmers (TNFi, n = 473) en bDMARD’s met een ander werkingsmechanisme (OMA, n = 318).
Significant langer
De werkingsduur van BARI was significant langer in vergelijking met TNFi, zelfs na aanpassing voor eventuele vertekening door het stoppen met de medicatie (HR 1,85; 95%-BI 1,40-2,43, p < 0,001). Bij de OMA-groep was de werkingsduur cijfermatig korter, maar dit verschil was niet significant (HR 1,18; 95%-BI 0,87-1,60, p = 0,28). De verschillende percentages van een lage ziekteactiviteit en remissie tussen de drie groepen zijn niet significant op 12 maanden.
Deze resultaten suggereren dat het voorschrijven van baricitinib na een conventionele DMARD een gelijkwaardige uitkomst heeft als een alternatieve bDMARD.
Bron: