In een grote groep kinderen en adolescenten uit Canada en Oostenrijk bleek de basofielenactivatietest (BAT) in staat om de allergische status te voorspellen bij personen die gesensitiseerd waren voor pinda’s en noten. Hierdoor zijn minder vaak voedselprovocatietests nodig.
Allergie voor pinda’s en noten kan levensbedreigende allergische reacties veroorzaken. Wanneer de huidpriktests en de specifieke IgE (sIgE)-spiegels dubbelzinnige resultaten tonen, al dan niet met een voedselallergie in de voorgeschiedenis, zijn voedselprovocatietests geïndiceerd. Die tests kennen echter een risico en kunnen bij de familie tot angst leiden. De BAT kan worden gebruikt bij de diagnostiek van allergieën voor pinda’s en boomnoten en kan nuttig zijn wanneer de resultaten van de huidpriktests en sIgE-spiegels dubbelzinnig zijn. Het doel is om specifieke aanbevelingen te kunnen doen over vermijding van het schuldige allergeen.
MONAS
In de Markers Of Nut Allergy Study (MONAS) zijn 200 patiënten van 6 maanden tot 17 jaar oud met een allergie of sensibilisatie voor pinda’s en/of boomnoten (amandel, cashewnoten, hazelnoot, pistache, walnoot) prospectief gerekruteerd uit een ziekenhuis in Toronto en een ziekenhuis in Wenen.De allergische status is vastgesteld op basis van de uitkomsten van voedselprovocatietests of huidpriktests en/of sIgE-spiegel voor alle noten met uitzondering van amandel, waarvoor alleen de gegevens van een voedselprovocatietest werden geaccepteerd.
Een gemengd effect-model dat 1, 10 en 100 ng/ml pinda en individuele extracten van boomnoten integreert, werd het meest optimaal bevonden en geselecteerd.De area under the curve (AUC) was:
- 0,98 voor pinda,
- 0,97 voor cashewnoten,
- 0,92 voor hazelnoot,
- 0,95 voor pistache en
- 0,97 voor walnoot.
Amandel
Amandel werd uitgesloten van statistische modellering vanwege het hoge aantal negatieve voedselprovocatietests en een onvermogen om een schatting vooraf van > 95% te definiëren. Bij de 39 patiënten met BAT-gegevens bij wie een voedselprovocatietest voor amandel was uitgevoerd, was de negatief voorspellende waarde van de BAT voor amandelreactiviteit 100%.
Bron: