Bij patiënten met chronische rinosinusitis met neuspoliepen (CRSwNP) resulteerde benralizumab (anti-CD125) in een significante afname van de neuspoliep- en neusblokkadescores in vergelijking met placebo, zo is gevonden in de fase III-studie OSTRO. Comorbide astma en een hoger eosinofielengetal gingen gepaard met een groter effect, waarbij astma de sterkste voorspeller was.
De momenteel beschikbare behandelingen, waaronder intranasale corticosteroïden, zijn niet altijd voldoende om bij patiënten met CRSwNP de aanhoudende ontsteking, nasale symptomen en verslechtering van de kwaliteit van leven te verlichten.
Er bestaat een verband tussen de eosinofiele ontsteking in de poliepen en de ernst van de ziekte en symptomen. Daarom zou eosinofiele depletie een mogelijke behandeling voor deze patiëntencategorie kunnen zijn.
In de OSTRO-studie participeerden 410 patiënten met ernstige CRSwNP, ongeacht het eosinofielengetal of de aanwezigheid van astma. Ze waren symptomatisch ondanks het huidige gebruik van intranasale corticosteroïden en het gebruik van systemische corticosteroïden of een operatie voor neuspoliepen in het verleden. Ze werden gerandomiseerd naar een subcutane behandeling met benralizumab of placebo.
De patiëntkenmerken op baseline waren een weerspiegeling van ernstige CRSwNP, met hoge percentages comorbide astma (68%), frequente eerdere operaties van neuspoliepen (73%) en verhoogde SNOT-22-scores.
De neuspoliep- en neusblokkadescores waren in week 40 significant afgenomen bij behandeling met benralizumab in vergelijking met placebo (p < 0,005). Deze verbetering hield aan tot en met week 56.
De SNOT-22 in week 40, de duur tot aan de eerste operatie van de neuspoliepen en/of het gebruik van systemische corticosteroïden vanwege neuspoliepen waren niet significant tussen de twee behandelgroepen. Het reukvermogen was in week 40 wel enigszins verbeterd (p = 0,0029).
In vooraf geplande subgroepanalyses gingen comorbide astma en een hoger eosinofielengetal op baseline gepaard met een groter behandeleffect. In een vooraf geplande verkennende analyse was astma de sterkste voorspeller voor het effect op de neuspoliep- en neusblokkadescores.
Benralizumab werd goed verdragen. Het bijwerkingenprofiel kwam overeen met eerdere studies en met de ervaringen in de klinische praktijk bij behandeling van astmapatiënten.
Bron:
Bachert C, et al. Efficacy and safety of benralizumab for the treatment of chronic rhinosinusitis with nasal polyps: results from the phase III OSTRO trial. EAACI 2021 E-Congress, abstract 887. https://www.eaaci.org/eaaci-congresses/eaaci-2021.