Patiënten met Long COVID die een 3 weken durend multimodaal revalidatieprogramma volgen, ervaren zowel op de korte als lange termijn een beter fysiek welbevinden en minder depressieve klachten. Ook kan een deel van hen weer aan het werk. Dit blijkt uit een gerandomiseerde klinische trial die werd gepresenteerd tijdens de ERS 2024.
Hoewel de meeste mensen volledig herstellen na COVID-19 ontwikkelt 10 tot 20% klachten op de lange termijn: het post-COVID-syndroom, ofwel Long COVID.
Duitse onderzoekers keken of een intensief revalidatieprogramma van invloed is op de kwaliteit van leven van Long-COVID-patiënten. Zij randomiseerden 132 patiënten naar een controlegroep (n = 66) of een revalidatiegroep (n = 66). Deelnemers in controlegroep kregen de gebruikelijke zorg. Deelnemers in de revalidatiegroep volgden gedurende 3 weken een intramuraal multimodaal revalidatieprogramma. De primaire uitkomstmaat van de studie was het fysiek welbevinden die werd gemeten met de Short Form-12-vragenlijst (SF-12). Hiernaast keken de onderzoekers naar het mentaal welbevinden (SF-12), depressieve klachten, angst, vermoeidheid en het vermogen om te werken. Zij maten deze uitkomsten op baseline, direct na afloop van de interventie en 3 maanden later nogmaals.
Direct na afloop van de interventie was zowel het fysieke als mentale welbevinden van de deelnemers beter in de revalidatie- dan in de controlegroep. Dit gold ook voor symptomen van angst en depressie. 3 maanden na afronding van het revalidatieprogramma bleef dit verschil bestaan voor het fysiek welbevinden en depressie, maar waren er geen verschillen meer in het mentaal welbevinden en symptomen van angst. Deelnemers in de revalidatiegroep voelden zich wel minder vaak extreem vermoeid (baseline 55,3%, na 3 maanden 39,1%). Ook was het aandeel patiënten dat als gevolg van hun Long COVID niet meer kon werken afgenomen (baseline 40%, na 3 maanden 31%). Dit gold niet voor de controledeelnemers (vermoeidheid respectievelijk 50,9 en 53,1%; niet werken: 39 en 40%).
De onderzoekers concludeerden dat de interventie succesvol is. Zij willen nader bestuderen of een onderhoudsprogramma kan helpen om het positieve effect van de interventie op lange termijn te behouden.
Bron:
Schneeberger T, Jarosch I, Leitl D, et al. Symptom-based rehabilitation (REHAB) vs. usual care in people with post COVID-19 condition – the ReLoAd trial: a randomized controlled trial. ERS 2024, presentation 3722.