Betere diagnose syndroom van Sjögren bij kinderen

Delen via:
EULAR 2024

Hoewel verder onderzoek in grotere groepen nog nodig is, suggereren de bevindingen van dr. Gwenny Verstappen (UMCG) en haar collega’s dat de aanwezigheid van een interferon-signature kan helpen bij het diagnosticeren van het syndroom van Sjögren bij kinderen.1

Het syndroom van Sjögren is zeldzaam, zeker bij kinderen. Opvallend is dat pediatrische patiënten met Sjögren (pedSjD) zich meestal presenteren met andere klachten dan volwassenen (adSjD). Ze hebben minder vaak siccaklachten en juist vaker gezwollen parotisklieren en koorts.2 Deze andere uitingen en de beperkte kennis over de ziekte op jonge leeftijd maken het lastig om bij kinderen de diagnose te stellen.

De Groningse onderzoekers hoopten daarom nog onbekende – mogelijk verstoorde – moleculaire pathways op te sporen in volbloedsamples van pedSjD-patiënten. Daarvoor vergeleken ze het transcriptoom van perifere bloedcellen tussen 18 pedSjD-patiënten en 23 controles met dezelfde leeftijd en geslacht, maar zonder immuungemedieerde ziekte. 

De deelnemers waren (gemiddeld ± SD) 14 ± 4 jaar oud toen de samples verzameld werden, 78% was vrouw en 12 patiënten (67%) waren anti-SSA/Ro-positief. Tussen pedSjD-patiënten en controles vonden de onderzoekers 247 differentieel tot expressie gebrachte genen (p < 0,01), waarvan 181 geopreguleerd en 66 gedownreguleerd. 

Bij de meerderheid van de pedSjD-patiënten (72%) kon expressie van interferon (IFN)-gestimuleerde genen (ISG’s) worden aangetoond in het bloed, ook wel aangeduid als de aanwezigheid van een IFN-signature. Deze patiënten met hoog IFN waren allemaal positief voor ANA en de meeste ook voor anti-SSA/Ro (92%) en RF (92%), ze vertoonden geen tekenen van acute infectie (verhoogd CRP 0%; koorts 8%). Daarentegen waren pedSjD-patiënten zonder verhoogde ISG-expressie in het bloed minder vaak positief voor ANA (60%), anti-SSA/Ro (0%) en RF (0%), maar zij hadden vaker verhoogde CRP-concentraties (40%) en koorts (80%). Bij pedSjD-patiënten met een verhoogde ISG-expressie in het bloed werd deze ook gezien in parotisklierweefsel.

Bronnen: 

  1. Bootsma H, Legger E, Visser A, et al. Potential value of the blood interferon signature in the diagnosis of pediatric-onset Sjögren’s disease patients EULAR 2024, abstract OP0226. 
  2. Legger GE, Erdtsieck MB, de Wolff L, et al. Differences in presentation between paediatric- and adult-onset primary Sjögren’s syndrome patients. Clin Exp Rheumatol. 2021;39 Suppl 133:85-92.

 

Fase II-studie naar nipocalimab veelbelovend voor Sjögren

nov 2024 | Sjögren

Lees meer over Fase II-studie naar nipocalimab veelbelovend voor Sjögren

Mag het een milligrammetje minder?

nov 2024 | RA

Lees meer over Mag het een milligrammetje minder?

AI in de reumatologie: blik op de (nabije) toekomst

nov 2024

Lees meer over AI in de reumatologie: blik op de (nabije) toekomst

IL17A-remmer lijkt ook effectief bij kinderen met ziekte van Still

nov 2024 | Arthritis psoriatica, Artritis, JIA

Lees meer over IL17A-remmer lijkt ook effectief bij kinderen met ziekte van Still

Nieuwe ACR-richtlijn voor lupusnefritis benadrukt combinatiebehandeling

nov 2024 | Chronische nierschade, SLE

Lees meer over Nieuwe ACR-richtlijn voor lupusnefritis benadrukt combinatiebehandeling

Late breaker: emapalumab effectief bij macrofaagactivatiesyndroom

nov 2024 | JIA

Lees meer over Late breaker: emapalumab effectief bij macrofaagactivatiesyndroom

Insulineresistentie gerelateerd aan 31 ziektes

sep 2024 | Bacteriële infecties, Bewegingsstoornissen, Diabetes, Jicht, Pancreatitis

Lees meer over Insulineresistentie gerelateerd aan 31 ziektes

RECLARIT: app ondersteunt RA-patiënten bij zelfmanagement

jun 2024 | RA

Lees meer over RECLARIT: app ondersteunt RA-patiënten bij zelfmanagement

Actieve anti-IL-6-immuuntherapie voor knieartrose: een fase I-trial

jun 2024 | Artrose, Immuuntherapie

Lees meer over Actieve anti-IL-6-immuuntherapie voor knieartrose: een fase I-trial