Dupilumab verbeterde de longfunctie en verminderde het aantal ernstige astma-aanvallen bij patiënten met ongecontroleerd, matig tot ernstig astma met en zonder een allergisch fenotype. Dit is gevonden in een fase IIb dose-ranging studie.
Type 2-cytokinen, met name interleukine (IL)-4, IL-5 en IL-13, spelen een belangrijke rol in de pathogenese van meerdere atopische aandoeningen, waaronder allergisch en niet-allergisch astma.
Dupilumab blokkeert de gedeelde receptor voor IL-4 en IL-13, de belangrijkste en centrale aanjagers van type 2-gemedieerde ontsteking bij meerdere ziekten, waaronder de IgE-gemedieerde allergische ontsteking bij astma.
In een eerdere analyse van deze fase 2b dose-ranging studie resulteerde de toevoeging van dupilumab 200 mg of 300 mg elke twee weken (q2w) in een afname van het aantal jaarlijkse ernstige astma-aanvallen en in een verbetering van de longfunctie bij patiënten met ongecontroleerd, matig tot ernstig astma. Dupilumab werd over het algemeen goed verdragen.
De huidige post-hocanalyse beoordeelde de werkzaamheid van dupilumab bij patiënten met ongecontroleerd, matig tot ernstig astma met en zonder een allergisch fenotype, gedefinieerd als een totaal-IgE-titer van ≥ 30 IE/ml en een IgE-titer van ≥ 0,35 kU/l voor ≥ 1 niet-seizoensgebonden aero-allergeen-specifiek op baseline.
271 patiënten hadden tekenen van een allergisch fenotype en 194 personen hadden dat niet. Nadat patiënten met een allergisch fenotype gedurende 24 weken met dupilumab waren behandeld, was de pre-bronchodilatoire FEV1 ten opzichte van baseline met 0,12 liter toegenomen bij gebruik van 200 mg q2w en met 0,16 liter bij gebruik van 300 mg q2w (beide p < 0,05).
Bij patiënten met een allergisch fenotype resulteerde dupilumab 200 mg q2w in vergelijking met placebo in een numerieke, maar niet significante afname van het aantal ernstige astma-aanvallen (afname van 43%; p = 0,17). Dupilumab 300 mg q2w resulteerde wel in een significante afname van het aantal ernstige astma-aanvallen (afname van 66%; p < 0,05). Bij patiënten met een niet-allergisch fenotype werden vergelijkbare veranderingen in pre-bronchodilatoire FEV1 en ernstige astma-aanvallen waargenomen.
Bron:
Quirce S, et al. Efficacy of dupilumab in patients with uncontrolled, moderate-to-severe asthma with and without an allergic phenotype: phase 2b dose-ranging study. EAACI 2021 E-Congress, abstract 327. https://www.eaaci.org/eaaci-congresses/eaaci-2021.