Onderzoekers deden tijdens EASD 2023 een oproep om tijdens de zwangerschap hybride closed-loopsystemen beschikbaar te stellen voor alle vrouwen met diabetes type 1. Ondanks verbeterde glucosemonitoring gaat diabetes tijdens de zwangerschap nog altijd gepaard met een verhoogd risico op complicaties bij zowel moeder als kind. De studie is gelijktijdig met de presentatie gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.
De cijfers liegen er niet om: 1 op de 2 pasgeboren baby’s krijgt te maken met een complicatie vanwege de diabetes van de moeder, zoals vroeggeboorte, opname op de NICU of macrosomie. Hypoglykemieën, overgewicht en hypertensie tijdens de zwangerschap komen vaak voor bij de moeders. Eerdere studies hebben aangetoond dat elk extra uur doorgebracht binnen het streefbereik van de bloedsuikerspiegel de risico’s voor de kinderen vermindert.
De studie omvatte 124 zwangere vrouwen uit 9 ziekenhuizen in Engeland, Schotland en Noord-Ierland met diabetes type 1 (18-45 jaar) die dagelijks insuline gebruikten. De helft werd willekeurig toegewezen aan gebruik van de hybride closed-looptechnologie (HCL), de andere helft werd gerandomiseerd naar een insulinepomp (CSII) of meerdere dagelijkse injecties (MDI). Ze namen 24 weken deel aan de studie, tot aan het einde van de zwangerschap.
Gemiddeld gebruikten zwangere vrouwen de hybride closed-looptechnologie > 95% van de tijd. Vergeleken met CSII en MDI was de TIR (time-in-range) hoger bij de vrouwen die een HCL-systeem gebruikten: 68 vs. 56%, wat gelijkstaat aan 2,5-3,0 uur meer per dag. Met HCL verbeterde de bloedsuikerspiegel consistent bij moeders van alle leeftijden en ongeacht hun eerdere bloedsuikerspiegel of eerdere insulinetherapie. Deze verbeteringen werden bereikt zonder extra hypoglykemieën en zonder extra insuline. Vrouwen die de HCL-technologie gebruikten, kwamen bovendien 3,5 kg minder aan in gewicht en hadden minder kans op hypertensie tijdens de zwangerschap.
De onderzoekers zijn blij met de resultaten en hopen dat deze nieuw perspectief bieden voor vrouwen met diabetes type 1 tijdens de zwangerschap. Kanttekening is dat de onderzoekspopulatie te klein is om uitspraken te kunnen doen over de gezondheidsuitkomsten van de pasgeboren kinderen. Daarnaast is in deze studie gebruikgemaakt van CamAPS FX-technologie, waardoor de resultaten niet geëxtrapoleerd kunnen worden naar volledige closed-loopsystemen.
Bron: