Sensibilisatie voor voedingsstoffen of een voedselallergie bij zuigelingen is geassocieerd met een verhoogd risico op allergisch astma op zesjarige leeftijd. Daarnaast blijkt een voedselallergie bij zuigelingen geassocieerd met restrictieve longfunctiepatronen op latere leeftijd.
In de HealthNuts-studie is geanalyseerd of sensibilisatie voor voeding of een voedselallergie bij zuigelingen geassocieerd is met astma en met longfunctiebeperkingen op zesjarige leeftijd. In dit cohortonderzoek werden 5276 zuigelingen met sensibilisatie of bevestigde allergie voor pinda of ei gevolgd tot op zesjarige leeftijd. Op dat moment werd bepaald of de voedselallergie nog aanwezig was en of er sprake was van astma, en werd de longfunctie gemeten.
Van de 3233 kinderen die na zes jaar nog deelnamen aan de studie, had 13,7% astma. Zuigelingen met sensibilisatie of een voedselallergie hadden een hoger risico op astma dan zuigelingen zonder sensibilisatie of voedselallergie, en deze associatie was sterker bij allergie dan bij sensibilisatie. Het risico op astma was bij eierallergie vier keer verhoogd en bij pindasensibilisatie of -allergie drie keer verhoogd, en bij een persisterende pinda- of eierallergie was het hoger dan bij een voorbijgaande allergie.
Sensibilisatie en voedselallergie bleken daarnaast geassocieerd met allergisch astma, maar niet met niet-allergisch astma. Voedselallergie bij zuigelingen was ook geassocieerd met restrictieve longfunctiepatronen op zesjarige leeftijd. Er werd geen associatie gezien tussen sensibilisatie of allergie voor voedsel en obstructieve longfunctiepatronen of respons op een luchtwegverwijder.
Bron:
Peters R, et al. Food allergy in infancy is associated with lung function deficits and asthma. EAACI Hybrid Congress 2022, abstract 001712.