Een geheel nieuwe biological die zowel thymisch stromaal lymfopoëtine (TSLP) als IL-13 remt, resulteerde tijdens een ‘proof of mechanism’-studie in een snelle en aanzienlijke reductie van FeNO bij astmapatiënten. Dit effect is sterker dan bij remming van elk van beide pathways afzonderlijk.
Het nieuwe middel draagt voorlopig de naam SAR443765. Het is een bifunctioneel NANOBODY®-molecuul, een miniatuurantilichaam dat is ontworpen om zowel TSLP als IL13 te remmen. Beide zijn goed gedefinieerde targets bij astma. De hoop is dat gelijktijdige remming van beide een synergistisch effect heeft.
Tijdens het ATS-congres van 2023 werd een placebogecontroleerde studie (NCT05366764) gepresenteerd bij 36 patiënten met licht tot matig astma en een verhoogde FeNO (≥ 25 ppb). De deelnemers werden 2:1 gerandomiseerd naar één dosis SAR443765 of placebo per subcutane injectie. De primaire uitkomst was veiligheid; daarnaast werd gekeken naar het effect op de FeNO 4 weken na toediening.
Tijdens de behandeling opkomende bijwerkingen (TEAE’s) waren in beide groepen vergelijkbaar. De meest voorkomende TEAE’s waren nasofaryngitis en reacties op de plaats van injectie. Er waren geen ernstige TEAE’s. In de experimentele groep daalde de FeNO al na 1 week; dit effect was na 4 weken significant in vergelijking met placebo (puntschatting -40,9 ppb; 90%-BI -55,43 tot -26,39). Hiermee in lijn was de vermindering in bloedbiomarkers, te weten IL-5, eotaxine-3, TARC, IgE en eosinofielen. “Dit heeft geen precedent: twee targets gelijktijdig remmen met synergie als resultaat is bij astma niet eerder vertoond”, zei prof. dr. Benjamin Turatt (University of Vermont, VS), die de studieresultaten presenteerde en die is verbonden aan Sanofi. “Deze resultaten suggereren dat het mogelijk is het plafond van de effectiviteit van afzonderlijke targets te overstijgen door twee targets tegelijk te remmen.”
Bron: