Deense onderzoekers hebben voor het eerst een niet-invasieve immuunbiomarker ontdekt die bij baby’s kan voorspellen of het kind constitutioneel eczeem ontwikkelt en in welke mate.
De prevalentie van kinderen die constitutioneel eczeem ontwikkelt, is met 15-20% hoog. Bij ongeveer de helft van de kinderen blijven de klachten bestaan. In de Deense Barrier dysfunction in Atopic newBorns studY (BABY) is daarom gekeken of de huidbarrière en/of immuunbiomarkers een voorspellende waarde hebben. Dit prospectieve cohort bestaat uit 450 baby’s (300 voldragen en 150 premature pasgeborenen) die zijn gevolgd vanaf de geboorte tot de leeftijd van 2 jaar.
Pijnloze strips
Elke 2 maanden kregen de kinderen een klinisch onderzoek waarin een arts keek of ze tekenen van constitutioneel eczeem vertoonden aan de hand van de EASI-index. Daarnaast namen de onderzoekers pijnloos en niet-invasief huidcellen af met tape-strips die ze analyseerden op immuunbiomarkers.
Grote voorspellende waarde
Opvallend was dat zowel prematuren als voldragen baby’s met een verhoogd TARC-niveau (thymus and activation-regulated chemokine) op de leeftijd van 2 maanden meer dan tweemaal zoveel risico hadden om eczeem te ontwikkelen op de leeftijd van 2 jaar (HR 2,11 95%-BI 1,36-3,26; p = 0,0008). Dit verhoogde risico was nog steeds aanwezig na correctie voor atopisch eczeem bij de ouders en filaggrine-genmutaties, een belangrijke predisponerende factor voor eczeem. De studie vond ook een positief verband tussen het TARC-niveau en de mate van ernst van het eczeem. Deze bevindingen impliceren dat toekomstig onderzoek zich kan richten op het voorkómen dat kinderen atopisch eczeem ontwikkelen.
Bron: