Bispecifiek antilichaam effectief bij recidief/refractair multipel myeloom

Delen via:
ASCO 2022

Het nieuwe bispecifieke antilichaam teclistamab lijkt een veelbelovende nieuwe optie te worden voor de behandeling van recidief of refractair multipel myeloom (RRMM). De fase I/II-studie MajesTEC-1 toonde een objective response rate (ORR) van 63% bij uitgebreid voorbehandelde patiënten.

Teclistamab is een bispecifiek antilichaam dat zowel gericht is tegen het B-celmaturatieantigeen (BCMA) als tegen CD3. Het nieuwe medicijn werd onderzocht bij patiënten met RRMM, een populatie die na behandeling met immuunmodulerende middelen, proteasoomremmers en anti-CD38-therapie een slechte prognose heeft. Voor het onderzoek werden 165 patiënten met ‘triple-class exposed’ RRMM behandeld met teclistamab. De deelnemers hadden mediaan vijf eerdere behandellijnen gekregen.

Behandeling met teclistamab leidde tot een ORR van 63% gedurende een mediane follow-up van 14,1 maanden; 34,4% had een complete respons en 26,7% had geen residuale restziekte (MRD) meer – van de deelnemers met een complete respons was 46% MRD-negatief. De mediane duur van de respons was 18,4 maanden en de mediane progressievrije overleving was 11,3 maanden. De onderzoekers melden verder dat de responsen relatief duurzaam waren: bij 64% van de patiënten met een initiële respons was deze nog aanwezig op het moment van de analyse.

Een veelvoorkomende bijwerking van teclistamab was het cytokinereleasesyndroom (72,1%), maar deze bijwerking was veelal niet ernstig (0,6% had graad 3, 0% had graad 4). Daarnaast traden relatief frequent infecties op (76,4%, bij 44,8% graad 3/4). Verder waren er in de teclistamabgroep vijf sterfgevallen, onder meer aan COVID-19, pneumonie en progressieve multifocale leuko-encefalopathie.

De onderzoekers stellen dat het hoge percentage diepe en duurzame responsen een aanwijzing is dat teclistamab in een bredere patiëntenpopulatie tot klinisch voordeel kan leiden.

Bron

Krishnan AY, Garfall AL, Mateos MV, et al. Teclistamab, a B-cell maturation antigen (BCMA) x CD3 bispecific antibody, in patients with relapsed/refractory multiple myeloma (RRMM): Updated efficacy and safety results from MajesTEC-1. ASCO Annual Meeting 2022. Abstract 8007. 

Palbociclib plus antihormonale therapie effectiever dan chemotherapie bij hoogrisico, hormoongevoelig, HER2-negatief gemetastaseerd mammacarcinoom

dec 2024 | Borstkanker

Lees meer over Palbociclib plus antihormonale therapie effectiever dan chemotherapie bij hoogrisico, hormoongevoelig, HER2-negatief gemetastaseerd mammacarcinoom

Geen voordeel van toevoeging atezolizumab bij stadium II-III TNBC

dec 2024 | Borstkanker

Lees meer over Geen voordeel van toevoeging atezolizumab bij stadium II-III TNBC

Schildwachtklierbiopt lijkt niet nodig bij deel patiënten met vroegstadium mammacarcinoom

dec 2024 | Borstkanker

Lees meer over Schildwachtklierbiopt lijkt niet nodig bij deel patiënten met vroegstadium mammacarcinoom

Neoadjuvant camrelizumab verhoogt pathologische respons bij TNBC

dec 2024 | Borstkanker

Lees meer over Neoadjuvant camrelizumab verhoogt pathologische respons bij TNBC

Kunstmatige intelligentie helpt bij voorspellen effect CDK4/6-remmers

dec 2024

Lees meer over Kunstmatige intelligentie helpt bij voorspellen effect CDK4/6-remmers

Meer duidelijkheid over meten circulerend tumor-DNA bij TNBC

dec 2024 | Borstkanker

Lees meer over Meer duidelijkheid over meten circulerend tumor-DNA bij TNBC

Hoge risicoscore identificeert patiënten die baat hebben bij toevoegen antracyclines

dec 2024 | Borstkanker

Lees meer over Hoge risicoscore identificeert patiënten die baat hebben bij toevoegen antracyclines

CDK4/6-inhibitor effectief bij hormoongevoelig, HER2-positief gemetastaseerd mammacarcinoom

dec 2024 | Borstkanker

Lees meer over CDK4/6-inhibitor effectief bij hormoongevoelig, HER2-positief gemetastaseerd mammacarcinoom

Actief monitoren veilig bij laagrisico-DCIS

dec 2024 | Borstkanker, Chirurgie, Radiotherapie

Lees meer over Actief monitoren veilig bij laagrisico-DCIS