Duitse onderzoekers meldden dat een door hen ontwikkelde CAR T-celtherapie in vitro effectief is in het vernietigen van adrenocorticaal carcinoom. De identiteit van het tumoreiwit waartegen de CAR T-cellen zijn gericht, blijft – hangende de patentaanvraag – nog onbekend.1
Adrenocorticaal carcinoom (ACC) is een zeldzame, agressieve vorm van endocriene kanker waarvoor nog weinig effectieve behandelopties bestaan. ACC heeft daardoor een slechte prognose (met een 5-jaarsoverleving van 36%), behalve in geval van kleine tumoren die volledig verwijderd worden. De overproductie van corticosteroïden door de tumoren maakt dat immuuntherapie, bijvoorbeeld de inzet van immuuncheckpointremmers, weinig succesvol is.
Op basis van een analyse van het mRNA in ACC-cellen en gezonde bijnierschorscellen, hebben Duitse onderzoekers een eiwit geïdentificeerd (vooralsnog aangeduid als TA, wat staat voor ‘tumor antigen’) dat in verhoogde mate tot expressie komt in ACC-cellen. De expressie van het tumorantigeen blijkt bovendien homogeen in diverse ACC-cellen.
Vervolgens hebben de onderzoekers CAR T-cellen ontwikkeld die specifiek aangrijpen op dit tumorantigeen. CAR T-cellen zijn T-cellen die (in het laboratorium) zijn voorzien van een T-celreceptor die specifiek bindt aan een vooraf uitgekozen tumorantigeen, in dit geval ‘TA’, Binding van de CAR T-cel aan TA leidt tot activatie van de CAR T-cel en vernietiging van de tumorcel.
Een hiermee uitgevoerde in-vitrostudie bleek succesvol: toevoegen van de CAR T-cellen leidde tot lysis van 75% van de gekweekte ACC-cellen. Daarnaast waren de CAR T-cellen in staat tot proliferatie na contact met de tumorcellen.
Op basis van deze bevindingen stellen de onderzoekers dat de door hen ontwikkelde CAR T-cellen mogelijk een effectieve therapie zijn voor de behandeling van ACC. In-vivostudies zullen dit moeten aantonen.
Bron: