Bij patiƫnten met lokaal gevorderd of gemetastaseerd peniscarcinoom leidde het toevoegen van de immuuncheckpointremmer cemiplimab aan standaardchemotherapie tot een veelbelovende respons. De fase II-studie EPIC-A liet een objectief responspercentage van 51,7% zien en een clinical benefit rate (CBR) van 62,1%.1
De Britse onderzoekers van EPIC-A onderzochten de toevoeging van een immuuncheckpointremmer aan standaard platinumgebaseerde chemotherapie. De ratio hierachter is dat bij 40-60% van de patiƫnten met lokaal gevorderd of gemetastaseerd peniscarcinoom PD-L1 verhoogd tot expressie komt. De niet-gerandomiseerde, open-label studie includeerde 29 niet eerder behandelde patiƫnten, van wie 76% gemetastaseerde ziekte had. Zij kregen 4 kuren cisplatine-gebaseerde chemotherapie, gevolgd door maximaal 30 kuren cemiplimab, toegediend om de 3 weken. Het primaire eindpunt van de studie was de CBR na 12 weken.
Na 12 weken was de CBR 62,1%, met bij 51,7% een partiƫle respons en bij 10,3% stabiele ziekte. Er waren geen complete responsen. Na 21 weken waren deze percentages respectievelijk 48,3%, 41,4% en 3,4%, en werd 1 complete respons (3,4%) waargenomen. Daarmee had de studie een positief resultaat, met volgens de onderzoekers een van de hoogste responspercentages in studies naar het peniscarcinoom.
De mediane progressievrije overleving (PFS) was 6,2 maanden en de mediane algehele overleving (OS) 15,5 maanden.
Er werden geen onverwachte bijwerkingen gezien. Van de bijwerkingen werd 23% toegeschreven aan cemiplimab en 31% aan chemotherapie. Daarnaast traden 2 graad 5-bijwerkingen op, waarvan 1 werd gerelateerd aan chemotherapie en geen aan cemiplimab. 7 patiƫnten stopten met de behandeling vanwege bijwerkingen, van wie 4 als gevolg van bijwerkingen van cemiplimab.
De resultaten suggereren dat cisplatine-gebaseerde chemotherapie in combinatie met cemiplimab als eerstelijnsbehandeling voor lokaal gevorderd of gemetastaseerd peniscarcinoom de behandeluitkomsten kan verbeteren, aldus de onderzoekers.
Bron: