Volwassenen met matig of ernstig obstructief slaapapneusyndroom (OSAS) bij wie conventionele therapie faalt, kunnen baat hebben bij gecombineerde gehemelte- en tongchirurgie. Hiermee kan het aantal apneu- en hypopneu-incidenten worden gereduceerd; daarnaast zijn patiënten overdag minder slaperig.
OSAS komt veel voor, en hoewel continue positieve luchtwegdruk (CPAP) vaak wordt toegepast bij mensen met matig tot ernstig OSAS, verdraagt een groot aantal patiënten CPAP slecht. De chirurgische benadering is onderzocht door MacKay.
Aan deze studie namen 102 patiënten deel met een gemiddelde leeftijd van 44,6 jaar. Zij werden in twee groepen verdeeld: de eerste groep kwam in aanmerking voor chirurgie, de tweede groep werd behandeld met evidence-based therapieën, waaronder gewichtsverlies, minderen met alcohol, aanpassing van de slaaphouding en medische behandeling van neusobstructie in combinatie met een poging tot CPAP.
Bij het begin van de studie was de score op de apneu-hypopneu-index (AHI) in de chirurgiegroep 47,9. Na 6 maanden was deze score met 56% afgenomen tot 20,8. De AHI-score in de andere groep was bij aanvang van de studie 45,3 en na 6 maanden 34,5 (een afname van 23%). De gemiddelde Epworth Sleepiness Scale (ESS) in de chirurgiegroep was op baseline 12,4 en na 6 maanden 5,3. De andere groep scoorde respectievelijk 11,1 en 10,5. Bij twee deelnemers in de chirurgiegroep deed zich een ernstige bijwerking voor: één patiënt kreeg een hartinfarct op dag 5 postoperatief en één patiënt werd ter observatie in het ziekenhuis opgenomen na hematemese van oud bloed.
Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek adviseert MacKay chirurgie te overwegen bij (volwassen) OSAS-patiënten die moeite hebben met CPAP. Er dient echter wel een zorgvuldige patiëntselectie plaats te vinden, zodat de risico’s en voordelen voor de individuele patiënt duidelijk in kaart worden gebracht.1
Bron
1 MacKay S. Surgical approaches to the treatment of obstructive sleep apnea. ERS 2020, presentatie 3977.