De combinatie van de monoklonale antilichamen casirivimab en imdevimab, gericht tegen verschillende onderdelen van het spike-eiwit van SARS-CoV-2, is effectief in de behandeling van COVID-19. Bij niet-gehospitaliseerde patiënten met een hoog risico op een ernstige infectie vermindert deze behandeling het aantal ziekenhuisopnamen en overlijdens met 71% en leidt die tot een snellere genezing.
Een hoge viral load is geassocieerd met een ernstiger ziekteverloop en een hogere mortaliteit van een SARS-CoV-2-infectie. Monoklonale antilichamen die het virus neutraliseren zijn mogelijk effectief in de behandeling van de ziekte. De huidige studie bestudeert het effect van de combinatie van twee monoklonale antilichamen gericht tegen verschillende delen van het spike-eiwit van SARS-CoV-2: casirivimab en imdevimab.
Het betreft een multicenter, gerandomiseerde, dubbelblinde placebogecontroleerde klinische trial (NCT04425629). Deze fase I, II en III klinische studie kijkt naar de veiligheid, verdraagbaarheid en effectiviteit van casirivimab en imdevimab. De huidige analyse betreft de fase III-studie. Deze vergelijkt het effect van een dosis van 1200 en 2400 mg intraveneuze antistoffen met placebo. Het primaire eindpunt in dit studieonderdeel is een gecombineerde maat van ziekenhuisopname als gevolg van COVID-19 en overlijden (alle oorzaken). Het secundaire eindpunt is de duur van de symptomen. De deelnemers aan dit studieonderdeel (gepland aantal: 6420) zijn niet-gehospitaliseerde patiënten met een milde tot matig-ernstige COVID-19 die ten minste één risicofactor hebben om een ernstige infectie te ontwikkelen, zoals een leeftijd ouder dan 50 jaar, een BMI hoger dan 30 kg/m2, diverse chronische aandoeningen of het gebruik van immunosuppressiva.
De combinatie van casirivimab en imdevimab verminderde het risico op ziekenhuisopname of overlijden met 71% ten opzichte van placebo (beide doses). Daarnaast verkortten beide doses de duur van de symptomen van 14 dagen (placebogroep) tot 10 dagen (beide behandelgroepen). De behandeling werd goed verdragen en had geen ernstige bijwerkingen.
Bron: