Een gerandomiseerde fase Ib-studie laat zien dat behandeling met lenacapavir in combinatie met de neutraliserende antilichamen teropavimab en zinlirvimab na 26 weken goed wordt verdragen en geassocieerd is met virale suppressie bij mensen met hiv. De uitkomst is vergelijkbaar met zinlirvimab gegeven in een dosis van 10 of 30 mg/kg.
Teropavimab (TAB) en zinlirvimab (ZAB) zijn breed neutraliserende antilichamen tegen respectievelijk de CD4-bindingsplaats van gp120 en het V3-glycaan van hiv-1 Env, die vanwege hun lange halfwaardetijd een zesmaandelijkse dosering toestaan.
In een gerandomiseerde fase Ib-studie werden de werkzaamheid en veiligheid onderzocht van lenacapavir in combinatie met TAB en 10 of 30 mg/kg ZAB (ZAB10 en ZAB30) bij virologisch onderdrukte mensen met hiv die gevoelig zijn voor TAB en/of ZAB.
Na 26 weken was het aantal hiv-1-RNA-kopieën minder dan 50/mL bij 11 van de 14 (76%) deelnemers in de ZAB10-groep en bij 15 van de 16 (94%) deelnemers in de ZAB30-groep (in de ZAB30-groep waren van 1 deelnemer geen resultaten beschikbaar). In beide groepen bleven de CD4-aantallen stabiel tijdens de behandeling.
Behandelingsgerelateerde bijwerkingen van graad 3 of hoger kwamen voor bij geen van de deelnemers in de ZAB10-groep en bij 2 van de 16 (13%) deelnemers in de ZAB30-groep. Ernstige bijwerkingen werden niet geconstateerd en bij geen van de deelnemers werd de behandeling gestopt wegens bijwerkingen van een middel. Anti-TAB-antilichamen en anti-ZAB-antilichamen kwamen beide bij 6 van de 31 deelnemers voor, maar hadden gewoonlijk een lage titer en geen effect op de farmacokinetiek, werkzaamheid of veiligheid.
Bron: