Resultaten uit een Centraal- en Oost-Europese studie laten zien dat de meeste mensen met hiv die COVID-19 kregen wel symptomatisch waren, maar niet in het ziekenhuis hoefden te worden opgenomen. De aanwezigheid van comorbiditeit verhoogde de kans op overlijden en/of opname op de IC wel. De hiv viral load of het aantal CD4-cellen had hier geen invloed op.
Het doel van deze studie was het beschrijven van epidemiologische kenmerken van COVID-19 en de factoren die verband houden met het risico op sterfte en/of opname op de intensive care (IC) onder mensen met hiv in Centraal- en Oost-Europa.
In de studie werden 539 mensen met hiv geïncludeerd. Comorbiditeit omvatte aandoeningen zoals cardiovasculaire, respiratoire en renale ziekte, diabetes mellitus en maligniteit. Iets meer dan driekwart van de deelnemers was man (76,7%), de mediane leeftijd bedroeg 45 jaar en de mediane body mass index (BMI) was 21,6 kg/m2. Seksueel contact was bij 48,2% van de deelnemers de oorzaak van de hiv-infectie; de mediane tijd sinds de diagnose bedroeg 5,5 jaar. 95% van de deelnemers werd behandeld met antiretrovirale combinatietherapie (cART) en 28,2% had een of meer vormen van comorbiditeit. De meeste patiënten (74,0%) hadden een baan en 75,6% werkte in direct contact met mensen. Het aandeel rokers bedroeg 31,2% en 8,5% gebruikte psychoactieve stoffen. Bij 87,8% van de deelnemers werd COVID-19 gediagnosticeerd op basis van SARS-CoV-2 RT PCR; 87,2% was symptomatisch en 61,6% vertoonde typische radiologische veranderingen die bij COVID-19 horen.
In totaal werd 3,8% van de deelnemers met COVID-19 opgenomen op de IC en/of overleed. In de multivariabele logistische regressieanalyse was comorbiditeit de enige factor die verband hield met overlijden of opname op de IC (OR 3,647; 95%-BI 1,903-6,989).
Bron:
Kowlaska J. Comorbidities are the most important risk factor for poor outcome of COVID-19 among HIV-positive patients – data from Euroguidelines in Central and Eastern Europe Network Group. EACS 2021, PE4/18.