Tijdens ECCO-IBD 2023 werden de conclusies en adviezen gepresenteerd van ECCO’s 8e Wetenschappelijke Workshop, welke zich richtte op postoperatieve recidieven bij de ziekte van Crohn. De conclusies en adviezen betroffen met name de diagnose en follow-up, pathofysiologie en risicofactoren alsmede de preventie en behandeling van deze recidieven.1
De Workshop werd opgezet voor het doen van literatuuronderzoek, het identificeren van onbeantwoorde onderzoeksvragen en het stellen van doelen van toekomstig onderzoek naar postoperatieve recidieven bij de ziekte van Crohn. Hiertoe werden 3 werkgroepen samengesteld, die zich bezighielden met diagnose en follow-up, pathofysiologie en risicofactoren, en preventie en behandeling.
De belangrijkste conclusie van de workshop was – ten eerste – dat endoscopie 1 jaar na chirurgie de standaard blijft voor het diagnosticeren van recidiverende ziekte. Aanpassing van de Rutgeertsscore is echter wenselijk, onder andere vanwege de toepassing van nieuwe varianten van anastomose. In verband met de groeiende rol van intestinale ultrasound in combinatie met de bepaling van fecaal calprotectine heeft de workshop een algoritme opgesteld voor de follow-up van patiënten die met behulp van ultrasound zijn geopereerd.
De onderzoekers concludeerden dat er naast roken momenteel geen factoren zijn gedefinieerd die patiënten met een verhoogd risico op recidief eenduidig identificeren. Het stimuleren van patiënten om te stoppen met roken verdient dan ook extra aandacht. Ten derde stelde de workshop dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar het voorspellen van recidieven aan de hand van het microbioom en het genetische profiel van patiënten. Ook dienen nieuwe chirurgische technieken, zoals Kono-S, beter geëvalueerd te worden.
Verder verwacht men dat een aantal lopende studies, waaronder de SOPRANO-CD- en POMEROL-studie, antwoord zullen geven op de vraag welke patiënten in aanmerking komen voor een postoperatieve, preventieve therapie en bij welke patiënten het beter is om waakzaam af te wachten en zo overbehandeling te voorkomen.
Bron: