Dermatoloog dr. Pavel Chernyshov, verbonden aan de Nationale Medische Universiteit in Kiev, houdt zijn presentatie via een live satellietverbinding vanwege een reisverbod. Hij vertelt over de behandeling van constitutioneel eczeem in oorlogstijd.
Kapotgeschoten ruiten. Ingestorte daken. Onbruikbare kamers en laboratoria: de foto’s van de verschillende dermatologische klinieken in Marioepol en zijn eigen instituut in Kiev liegen er niet om. “Veel klinieken zijn gesloten. Door schade aan het gebouw, maar ook omdat veel dermatologen en patiënten het land – of in elk geval het oosten – zijn ontvlucht”, schetst Chernyshov.
Langere wachttijden
Gelukkig krijgen vluchtelingen wel de juiste dermatologische zorg. Chernyshov: “Al is het anders dan ze gewend zijn: hier zien mensen vaak dezelfde dag nog een dermatoloog na verwijzing. Nu moeten patiënten in het buitenland, of op veilige locaties in het westen van ons land, enkele weken wachten.” Ook voor de dermatologen is de zorg veranderd. “Sommige collega’s zijn het land ontvlucht; andere zien lege wachtkamers omdat patiënten zijn gevlucht of omdat de kliniek niet alle faciliteiten meer kan bieden.”
Militairen met eczeem
Toch blijven de dermatologen niet afwachten. “Velen geven online consulten of trekken afgelegen plattelandsgebieden in om patiënten te zien. En we leveren zorg rond het slagveld. Ook militairen hebben dermatologische klachten. Bij sommigen speelt bijvoorbeeld hun constitutioneel eczeem ernstig op door de chronische stress. Zo goed en kwaad als het kan, proberen we hen de juiste medische zorg te geven.”
Platform voor hulp
Ook de EADV biedt hulp via een speciale werkgroep. “Zo hebben Oekraïense collega’s gratis toegang tot het congres en het is mogelijk om kosteloos e-learnings van de EADV te volgen”, vertelt Chernyshov. “Daarnaast is er een platform opgericht waarop het mogelijk is om hulp te vragen of aan te bieden via de website. Daar hebben we al veel hulp mee kunnen bieden.”
Bron