Een omvangrijke analyse toont aan dat mensen die de meeste ultrabewerkte voedingsmiddelen consumeren een 24% hoger risico lopen op een hartinfarct of een beroerte. Ultrabewerkt voedsel is zodanig bewerkt dat het nauwelijks meer op de oorspronkelijke vorm lijkt, zoals tacochips (mais), softijs (melk) en vissticks (verse vis).
Ultrabewerkt voedsel bevat vaak veel suiker en zout, evenals conserveringsmiddelen en andere toevoegingen. Tegelijkertijd zitten er meestal weinig vezels en andere gezonde voedingsstoffen in die wel aanwezig zijn in verse producten, zoals onbewerkte groente en fruit. Met behulp van een literatuurreview op basis van 10 studies met 325.403 deelnemers en 38.720 cardiovasculaire (CV)-events werd bekeken hoe consumptie van ultrabewerkt voedsel zich verhoudt tot CV-events.
De onderzoekers vonden een niet-lineaire relatie tussen de consumptie van ultrabewerkt voedsel en het risico op CV-events. In vergelijking met de laagste consumptiecategorie was de hoogste gepoolde HR voor het risico op CV-events 1,02 (95%-BI 0,98-1,05); in de tweede hoogste consumptiecategorie was deze HR 1,08 (95%-BI 1,04-1,12). De hoogste HR deed zich voor bij mensen die het meeste ultrabewerkte voedsel aten: 1,24 (95%-BI 1,16-1,32). Elke 10% toename van de consumptie van ultrabewerkt voedsel op het dagelijks aantal calorieën was geassocieerd met een 5% hoger risico op CV-events, een 6% hoger risico op coronaire hartziekte en een 3% hoger risico op cerebrovasculaire ziekte. Een matige consumptie van ultrabewerkte voedingsmiddelen werd in verband gebracht met een lager risico op CV-events en het laagste risico werd bereikt door mensen die dagelijks < 15% van het totaal aan calorieën als ultrabewerkt voedsel aten.
Bron:
Qu Y, Hu W, Xing C, et al. Ultra-processed food consumption and cardiovascular events risk. ESC Congress 2023.