COVID-19 heeft een grote impact op alle aspecten van de dagelijkse praktijk. De beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen en COVID-19-testen zijn belangrijke issues. Een groot aantal MDL-artsen raakte zelf geïnfecteerd. Dat is naar voren gekomen uit een enquêtestudie onder zorgverleners die is uitgevoerd in Europa en daarbuiten.
Deze enquête is verstuurd aan een groot cohort zorgverleners die betrokken waren bij de behandeling van maag-, darm- en leverziekten. Er kwamen 3325 reacties uit 114 landen, waarvan er 2063 geschikt waren voor analyse.
Mondkapjes, taken en instructies
Een meerderheid van de respondenten gebruikte alleen chirurgische mondkapjes voor gastroscopie (43,8%) en coloscopie (48,5%). Slechts een derde deel gebruikte FFP2-mondkapjes tijdens deze interventies (respectievelijk 33% en 30%).
37% van de MDL-artsen die werkzaam waren in het ziekenhuis, had als nieuwe taak de zorg voor COVID-19-patiënten gekregen. 48% van de herplaatste artsen was MDL-arts in opleiding.
De meeste MDL-artsen (80%) vonden dat ze voldoende geïnstrueerd waren over het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. 65% gaf aan dat er niet genoeg persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar waren en 72% vond dat er niet genoeg COVID-19-testen waren uitgevoerd. 9,7% van de MDL-artsen gaf aan positief te zijn getest op COVID-19.
Onderzoek, uitputting en steun
Daarnaast had COVID-19 een aanzienlijke impact op het onderzoek. Bijna de helft (47%) van de centra meldde dat alle klinische studies waren stilgelegd. In 36% van de centra mocht alleen onder bepaalde omstandigheden onderzoek gedaan worden.
De meeste MDL-artsen voelden zich kalm, zelfverzekerd en hoopvol tijdens deze crisis en rapporteerde lage tot matige niveaus van fysieke (mediaan 3,3, op een schaal van 1-10) en psychische uitputting (mediaan 5,0). COVID-19 had wel een grote impact op de praktijk (mediaan 8,0).
Belangrijke bronnen van steun tijdens de pandemie waren familie (86%), vrienden (57%) en het plaatselijke MDL-team (68%).
Bron