Er is (nog) geen duidelijkheid over de relatieve cardiovasculaire (CV) veiligheid van verschillende soorten androgeendeprivatietherapie (ADT) die bij prostaatcarcinoom (PcA) worden ingezet nu de PRONOUNCE-studie vroegtijdig is beëindigd. Dit was de eerste gerandomiseerde klinische studie die de CV veiligheid van een gonadotropin-releasing hormone (GnRH)-antagonist prospectief vergeleek met die van een GnRH-agonist.
Bijzonder aan de PRONOUNCE-studie was eveneens dat het de eerste interdisciplinaire multinationale studie was op basis van cardio-oncologische uitkomsten, waarbij nauw werd samengewerkt tussen urologen, oncologen en cardiologen.
Patiënten werden gerandomiseerd naar de GnRH-antagonist degarelix of de GnRH-agonist leuprolide gedurende 12 maanden. De primaire uitkomstmaat was de tijd tot het eerste optreden van een ernstig ongunstig CV event (MACE), gedefinieerd als een samenstelling van sterfte, myocardinfarct (MI) of beroerte gedurende 12 maanden. Oorspronkelijk wilden de onderzoekers 900 mannen met prostaatcarcinoom en gelijktijdige atherosclerotische CV ziekte includeren. De inclusie verliep echter langzamer dan gepland en besloten werd de studie voortijdig te beëindigen. Dit betekende dat er sprake was van minder dan de helft van de geplande 66 eindpunt-events bij 545 gerandomiseerde patiënten die een gemiddelde leeftijd van 73,2 jaar hadden.
Na 12 maanden werd er geen statistisch significant verschil in de frequentie van MACE waargenomen tussen de patiënten die met degarelix werden behandeld in vergelijking met de patiënten die met leuprolide werden behandeld. In de degarelix-groep deed zich bij 5,5% van de patiënten primaire eindpunt-events voor; in de leuprolide-groep bij 4,1% van de patiënten (p = 0,53).
Bron:
Lopes R. PRONOUNCE: comparing cardiovascular safety of degarelix vs. leuprolide in patients with advanced prostate cancer and cardiovascular disease. ESC Congress 2021.