In een vooraf geplande secundaire analyse van de DAPA-HF-trial bleek de SGLT2-remmer dapagliflozine de kans op eerste en heropnames vanwege hartfalen te verminderen.
Hartfalenpatiënten worden gedurende hun ziektebeloop vaak meerdere keren opgenomen. Daar wordt in de conventionele analyses geen rekening mee gehouden. Hetzelfde geldt voor de cardiovasculaire (CV-)mortaliteit na een eerste opname vanwege hartfalen, die niet is meegenomen in het samengestelde eindpunt van CV-mortaliteit of opnames vanwege hartfalen. Dat eindpunt geeft dan ook geen goede weergave van de daadwerkelijke ziektelast. Bovendien kunnen time-to-first event-analyses het voordeel van de behandeling overschatten indien het behandelingseffect na verloop van tijd afneemt of een subgroep van patiënten niet respondeert en meerdere terugkerende events heeft.
Eerste en heropnames
In de huidige analyse is de kans op een eerste of heropname bij de 4744 patiënten die deelnamen aan de DAPA-HF-trial, geïnventariseerd. Het risico op een eerste opname vanwege hartfalen nam met 30% af bij behandeling met dapagliflozine (HR 0,70; p < 0,0001). De CV-mortaliteit nam met 28% af (HR 0,82; p = 0,029).
Van de 548 patiënten die vanwege hartfalen minstens één keer opgenomen moesten worden gedurende de studieperiode (mediaan 18,2 maanden), werd 69,3% één keer, 20,1% twee keer en de overige 10,6% ≥ drie keer opgenomen. Zelfs gedurende deze relatief korte follow-up werd dus een groot aantal patiënten meerdere keren opgenomen. Degenen die herhaaldelijk opgenomen werden, hadden een meer gevorderde ziekte en meer comorbiditeiten.
Behandeling met dapagliflozine
De met dapagliflozine behandelde patiënten maakten 41,9% uit van de groep die minstens één keer vanwege hartfalen was opgenomen. De behandeling met dapagliflozine ging gepaard met een 25% afgenomen tijdsbeloop tot aan de eerste opname of CV-sterfte in vergelijking met placebo (HR 0,75; p < 0,0001). Samengevat verminderde dapagliflozine het risico op eerste en heropnames vanwege hartfalen. De relatieve en absolute reducties waren groot.
Bron