Bij patiënten met gemetastaseerd hormoongevoelig prostaatcarcinoom (mHSPC) leidt het toevoegen van darolutamide aan androgeendeprivatietherapie en docetaxel tot een 32,5% lagere kans op overlijden ten opzichte van placebo plus ADT en docetaxel. De behandeling kan beschouwd worden als nieuwe optie voor de standaardbehandeling in deze setting, stellen de onderzoekers van de fase III ARASENSE-studie.
ARASENSE includeerde 1.306 patiënten met mHSPC die in aanmerking kwamen voor behandeling met ADT plus docetaxel. De ene helft (n = 651) werd behandeld met darolutamide (600 mg BID), de andere helft met placebo (n = 655), terwijl beide groepen ADT kregen of een orchidectomie en zes kuren docetaxel binnen zes weken na de start van de behandeling. De mediane leeftijd van de patiënten was 67 jaar en 86% had primair gemetastaseerd HSPC.
Het primaire eindpunt van de studie was de totale overleving (OS) en deze was significant langer in de darolutamide-arm. De mediane OS was nog niet bereikt in de darolutamide-groep en 48,9 maanden in de placebo-arm (HR 0,68). Na 48 maanden was respectievelijk nog 62,7 en 50,4% van de deelnemers in leven. Ook secundaire eindpunten zoals de duur tot het ontstaan van castratieresistente ziekte waren significant beter in de darolutamide-groep.
Het toevoegen van darolutamide ging daarbij niet gepaard met een toename in bijwerkingen. Ernstige bijwerkingen traden op bij 44,8% in de darolutamide-groep en bij 42,3% in de placebogroep. Verder stopten respectievelijk 13,5 en 10,6% van de patiënten wegens bijwerkingen (abstract #13)
- Toevoegen PARP-remmers succesvol bij eerstelijnsbehandeling mCRPC
- Neoadjuvant enfortumab-vedotin gepaard met responsen bij spierinvasief blaascarcinoom
- Sacituzumab govitecan plus pembrolizumab beloftevol bij gemetastaseerd blaascarcinoom
- Neoadjuvant axitinib plus avelumab toont potentie bij hoog-risico, niet-gemetastaseerd heldercellig RCC
- Nivolumab gevolgd door salvage nivolumab plus ipilimumab onderzocht bij gevorderd RCC
- Vroege studies wijzen op klinisch effect CAR-T cellen bij gemetastaseerd prostaatcarcinoom