Van de dierlijke voedingsmiddelen geven melk, eieren, vis en schaaldieren in Europa de hoogste prevalentie aan allergische reacties. De ernst van deze reacties verschilt niet alleen per voedingsmiddel, maar varieert ook per geografische locatie, zo blijkt uit de EUROPREVALL-studie.
Koemelk, eieren, vis en schaaldieren geven het vaakst allergische en anafylactische reacties, maar onduidelijk is of de ernst van de reacties verschilt tussen deze voedingsmiddelen onderling en tussen verschillende geografische locaties. Dit is onderzocht in EUROPREVALL-studie, een grote cross-sectionele studie naar voedselallergie waaraan 12 Europese centra meedoen (waaronder het UMC Utrecht). De ernst van de allergische reacties werd bepaald aan de hand van de Food Allergy Severity Score (FASS). Vervolgens werden de scores voor de verschillende voedingsmiddelen en in de verschillende Europese centra onderling vergeleken.
Van de 8232 gerapporteerde allergische reacties werden er 1162 (14,1%) toegeschreven aan dierlijke voeding: melk (3,7%), eieren (3,4%), vis (3,0%), schaaldieren (2,9%), schelpdieren (0,6%) en vlees (0,5%). Er werden duidelijke verschillen gezien in de ernst van de allergische reactie op de verschillende voedingsmiddelen. Vis en schaaldieren gaven significant meer ernstige reacties dan melk (respectievelijk p = 0,010 en p = 0,014); eieren gaven significant minder ernstige reacties dan vis (p = 0,05). Na stratificatie voor leeftijd bleken de reacties op melk en vis minder ernstig bij kleuters.
Tussen de centra onderling werden grote verschillen gevonden in de ernst van de allergische reacties: in het algemeen waren deze ernstiger in Manchester en Reykjavik.
Bron:
Vera-Berrios R, et al. Severity of animal-source food allergy across Europe: data from the EuroPrevall study. EAACI Hybrid Congress 2022, abstract 001082.