COVID-19-patiënten met actieve kanker hebben een hogere kans om te overlijden dan COVID-19-patiënten die in remissie of genezen zijn. Dat suggereren de eerste onderzoeksresultaten van het COVID-19 and Cancer Consortium (CCC19). Om de impact van het nieuwe coronavirus op patiënten met kanker beter te begrijpen, is echter een langere follow-up nodig.
Het Amerikaanse register, dat ook open is voor andere landen, bevat gegevens van patiënten die kanker hebben (gehad) en positief zijn getest op COVID-19. Van de 1016 patiënten in het register hebben er 525 actieve kanker. Van de 928 geanalyseerde patiënten (121) stierf 12% binnen 30 dagen na de diagnose COVID-19. Na correctie bleek dat patiënten met actieve kanker 5,2 keer meer kans hadden om binnen 30 dagen te overlijden dan patiënten in die in remissie of genezen zijn.
Behandeling van deze groep met de combinatie hydroxychloroquine en azitromycine ging gepaard met een hoger risico op overlijden: het risico was 2,89 keer groter dan wanneer geen van beide medicijnen werden gebruikt. Werd een van beide geneesmiddelen gebruikt, dan bleek het risico niet verhoogd.
Bij patiënten die hydroxychloroquine plus azitromycine kregen en overleden, was vaker sprake van een licht verminderd lichamelijke functioneren. Ook hadden zij vaker in de twee weken vóór de diagnose COVID-19 een kankerbehandeling gehad, hadden ze vaker een Rh-positieve bloedgroep, en gebruikten ze vaker statinen.
Langere follow-up is nodig om de impact van COVID-19 op de uitkomsten van kankerpatiënten en de veiligheid van specifieke kankerbehandelingen beter te begrijpen, concludeert het consortium tot slot.
Bron
Warner JL, et al. Clinical impact of COVID-19 on patients with cancer: Data from the COVID-19 and Cancer Consortium (CCC19). ASCO Virtual Scientific Symposium 2020, abstract LBA110.