Patiënten met hart- en vaatziekten die een partner hebben, hebben een betere prognose dan patiënten zonder partner. In de Nederlandse RESPONSE 2-studie probeerden onderzoekers de invloed van partners op het aanpassen van leefstijlgerelateerde risicofactoren (LRF’s) bij patiënten na een acuut coronair syndroom (ACS) te achterhalen.
De RESPONSE 2-studie is een interventieprogramma waarbij een door verpleegkundigen gecoördineerde verwijzing naar een uitgebreide reeks leefstijlinterventies (bewegen, afvallen en/of stoppen met roken) werd vergeleken met gebruikelijke zorg.
In totaal werden 824 personen (interventiegroep: n = 411; controlegroep: n = 413) in de analyse geïncludeerd. De aanwezigheid van een partner was vergelijkbaar tussen de twee groepen (interventie 74%, controle 69%).
In de huidige analyse werd het verband onderzocht tussen het hebben van een partner en de verbetering van één of meer LRF’s zonder verslechtering van andere LRF’s na 12 maanden follow-up. Ook werd de invloed van de mate van partnerparticipatie (deelnemende partner, niet-deelnemende partner of geen partner) in de interventiegroep onderzocht.
In de interventiegroep nam 48% van de partners deel aan de leefstijlinterventies. In de interventiegroep bleek het hebben van een deelnemende partner positief geassocieerd met een verbetering van LRF’s in vergelijking met patiënten zonder partner (OR 2,45; 95%-BI 1,25-4,79; p = 0,009). De (positieve) invloed van een partner bleek het grootst bij de risicofactor gewichtsverlies (OR 2,71; 95%-BI 1,16-6,36; p = 0,02).
Bron
Verweij L, et al. The influence of partners on lifestyle-related risk factors in patients after an acute coronary syndrome. Results from the RESPONSE-2 randomized controlled trial. ESC Congress 2020.