Tijdens het CROI-congres van 2020 is een update gegeven van de man die in de literatuur bekendstaat als de ‘London patient’ en als tweede mens ooit is genezen van hiv. Hij is inmiddels 2,5 jaar in remissie en heeft geen detecteerbaar replicatiecompetent virus in bloed, cerebrospinaal vocht (CSF), darmweefsel of lymfeklierweefsel.
De man had hodgkinlymfoom en kreeg daarom een hematopoëtische stamceltransplantatie van een donor die drager was van twee kopieën van de Δ32-mutatie van het CCR5-allel, een coreceptor voor hiv 1-infectie. Na 18 maanden werd bekendgemaakt dat hij in remissie was. Er is ook een patiënt in Düsseldorf die op een vergelijkbare manier lijkt te zijn genezen. Tijdens het CROI-congres kon van de patiënt uit Londen een update worden gegeven, onder meer op basis van weefselmonsters.
Ook na 30 maanden was noch de hiv 1-virale load in het plasma, noch het provirale hiv-dna in CD4-cellen detecteerbaar. De meest recente CD4-telling kwam uit op 370 cellen/Ul (20,3%) en een CD4/CD8-verhouding van 0,65. Hiv-antilichamen waren ook nog steeds ondetecteerbaar met de western blot-test, met uitzondering van antistoffen voor Env-moleculen. De virale load in sperma was onder de detectielimiet in zowel plasma (LLD in seminaal plasma < 12 kopieën/ml) als in cellen (LLD 10 kopieën/miljoen cellen). CSF-proteïnen en -glucose waren geheel normaal. De virale load van hiv-1 in CSF was onder de detectielimiet (LLD 1 kopie/ml). hiv-dna gemeten met ‘droplet digital PCR’ (ddPCR) was negatief in rectum, caecum, sigmoïd en terminaal ileum. Lymfeklierweefsel was positief voor long terminal repeat (LTR) en Env (ongeveer 30 kopieën/miljoen cellen), maar negatief voor ‘packaging signal’ (Ψ) en integrase. Het assay voor intact proviraal dna (IPDA) was negatief.
Bron:
Gupta RK. Sustained hiv remission in the London Patient: the case for hiv cure. Abstract 346LB. CROI 2020, 8-11 maart 2020, Boston, VS.