Uit een recente studie blijkt dat van de 151 patiënten met systemische lupus erythematodes en lichte proteïnurie de helft binnen 2 jaar progressie vertoont naar een eiwit-creatinineverhouding in de urine > 0,5 g/g.1 Van deze patiënten heeft een deel actieve, behandelbare lupusnefritis.
Lupusnefritis is een veel voorkomende oorzaak van morbiditeit en mortaliteit bij patiënten met systemische lupus erythematodes (SLE). De huidige richtlijnen adviseren daarom een nierbiopsie uit te voeren bij patiënten met een eiwit-creatinineverhouding in de urine (UPCR) van > 0,5 g/g. Uit klinisch onderzoek blijkt echter dat ook patiënten met lichte proteïnurie een relatief hoge incidentie hebben van actieve histologische lupusnefritislaesies en chronische littekens.2 Mogelijk is dus ook in deze populatie het uitvoeren van een nierbiopsie van belang.
Het doel van de huidige studie was om de ziekteprogressie te onderzoeken bij patiënten met SLE en lichte proteïnurie en om risicofactoren te identificeren voor progressie naar openlijke proteïnurie die wijst op klinische lupusnefritis. Hiertoe werden uit de Einstein Rheumatic Disease Registry patiënten met SLE en zonder bekende lupusnefritis geïdentificeerd die een incidentele UPCR hadden tussen 0,2 en 0,5 g/g.
Van de 151 patiënten met SLE en lichte proteïnurie bij aanvang van de studie vertoonden 76 (50%) progressie naar een UPCR van > 0,5 g/g, van wie er 44 een klinisch-geïndiceerde biopsie ondergingen. De mediane tijd vanaf een UPCR tussen 0,2 en 0,5 g/g tot progressie was 1,2 jaar. Van de 20 biopsieën die in de eerste 2 jaar werden uitgevoerd, vertoonden er 16 actieve, behandelbare lupusnefritis.
Verder bleek uit verschillende analyses dat bij geringe complementactivatie en een kortere SLE-duur bij aanvang van de lichte proteïnurie geassocieerd waren met progressie naar openlijke proteïnurie. Andere geassocieerde factoren waren hypertensie, diabetes mellitus, jongere leeftijd en de aanwezigheid van hematurie.
Bronnen:
- Wang S, Spielman A, Ginsberg M, et al. Short- and long-term progression of kidney involvement in systemic lupus erythematosus patients with low-grade proteinuria. ACR 2022, abstract 1463.
- Christopher-Stine L, Siedner M, Lin J, et al. Renal biopsy in lupus patients with low levels of proteinuria. J Rheumatol. 2007;34:332-5.