Diagnose van interstitiële longziekten vergemakkelijkt door eNose

Delen via:
ERS 2024

Een elektronische neus is in staat om verschillende vormen van interstitiële longzieken van elkaar te onderscheiden. Dit kan de diagnose van deze ziektebeelden, die nu nog lastig en tijdrovend is, in de toekomst vergemakkelijken. 

Er bestaan verschillende vormen van interstitiële longziekten (ILD’s) die ook een verschillende behandeling vragen. Om de juiste diagnose te stellen, zijn meerdere (invasieve) onderzoeken en multidisciplinair overleg nodig. Dit kan leiden tot vertraging, wat negatieve gevolgen heeft voor de overleving van patiënten. 

Onderzoekers van ILD-expertisecentra uit Rotterdam, Londen, Heidelberg en Lyon zochten een antwoord op de vraag of de elektronische neus (eNose) kan helpen bij het onderscheiden van verschillende ILD’s. Dit niet-invasieve diagnostische instrument meet bepaalde stoffen in de uitademingslucht: de zogenaamde volatile organic compounds (VOC’s). Met behulp van machine learning kunnen in deze VOC’s patronen onderscheiden worden. 

Eerdere single-center studies lieten zien dat de eNose onderscheid kan maken tussen gezonde controles en mensen met een ILD, maar ook tussen ILD’s en andere longziekten en zelfs tússen verschillende ILD’s. Het huidige onderzoek betreft een internationale multicenterstudie, met als doel de eNose-technologie verder te valideren. Hiertoe includeerden de onderzoekers patiënten met 6 verschillende vormen van fibroserende ILD die in praktijk vaak leiden tot diagnostische dilemma’s. Dit betreft onder andere idiopathische pulmonale fibrose (IPF), connective tissue disease-associated ILD (CTD-ILD) en fibroserende hypersensitiviteitspneumonitis fHP. De onderzoekers verrichtten metingen op baseline en na 6 en 12 maanden. Tijdens de ERS presenteerden zij een interimanalyse van hun baselineresultaten.

De eNose maakte accuraat onderscheid tussen IPF en andere fibroserende ILD’s en ook tussen individuele ILD-diagnoses, zoals tussen IPF en fHP, tussen IPF en CTD-ILD en tussen fHP en CTD-ILD. Het onderscheidend vermogen, uitgedrukt als de oppervlakte onder de receiver operating characteristic curve (AUC), varieerde tussen 0,91 en 0,95 (0,50 = geen onderscheidend vermogen; 1,00 = perfect onderscheidend vermogen). 

Het onderzoek laat zien dat de eNose in staat is om ademhalingsprofielen van patiënten met verschillende fibroserende ILD van elkaar te onderscheiden. De onderzoekers hebben op dit moment de data van 372 patiënten geanalyseerd. Uiteindelijk willen zij metingen verzamelen bij 600 patiënten. Zij verwachten de definitieve resultaten in 2025. 

Bron:

Moor C, van der Sar I, Yazbeck L, et al. Validation of electronic nose technology as diagnostic tool for different fibrotic interstitial lung diseases. ERS 2024, presentation 2826.

Liquid biopsies en weefselonderzoek complementair bij behandeling NSCLC

sep 2021 | Longoncologie

Lees meer over Liquid biopsies en weefselonderzoek complementair bij behandeling NSCLC

Neoadjuvant cisplatine-pemetrexed-atezolizumab veilig bij mesothelioom

sep 2021 | Immuuntherapie, Longoncologie, Mesothelioom

Lees meer over Neoadjuvant cisplatine-pemetrexed-atezolizumab veilig bij mesothelioom

Datopotamab deruxtecan effectief bij uitgebreid voorbehandeld NSCLC

sep 2021 | ILD, Longoncologie

Lees meer over Datopotamab deruxtecan effectief bij uitgebreid voorbehandeld NSCLC

MicroRNA-bloedtest lijkt bruikbaar voor longkankerscreening

sep 2021 | Longoncologie

Lees meer over MicroRNA-bloedtest lijkt bruikbaar voor longkankerscreening

Veel subgroepen baat bij adjuvant atezolizumab

sep 2021 | Immuuntherapie, Longoncologie

Lees meer over Veel subgroepen baat bij adjuvant atezolizumab

Neoadjuvant osimertinib bij resectabel EGFR-positief NSCLC geeft pathologische responsen

sep 2021 | Longoncologie

Lees meer over Neoadjuvant osimertinib bij resectabel EGFR-positief NSCLC geeft pathologische responsen

Longkankerstudies in COVID-tijdperk hebben baat bij flexibiliteit

sep 2021 | Longoncologie

Lees meer over Longkankerstudies in COVID-tijdperk hebben baat bij flexibiliteit

Sotorasib effectief bij patiënten met hersenmetastasen

sep 2021 | Longoncologie

Lees meer over Sotorasib effectief bij patiënten met hersenmetastasen

Geen voordeel van lurbinectedin plus doxorubicine bij SCLC

sep 2021 | Longoncologie

Lees meer over Geen voordeel van lurbinectedin plus doxorubicine bij SCLC