Maak werk van voeding om obesitas te voorkomen, was recentelijk het advies van de ‘Global Burden of Disease’ over jicht. Deze studie bekeek of ook genetische dispositie een rol speelt, maar die is verwaarloosbaar.
Hoewel jicht van oudsher een mannenaandoening is, laat het Global Burden of Disease-onderzoeksprogramma naar ziektelast en sterfte zien dat jicht disproportioneel verergert onder vrouwen.1 Inmiddels is bekend dat het DASH-eetpatroon (Dietary Approaches to Stop Hypertension), met nadruk op fruit, groenten, volkoren granen, magere zuivel en een verminderde inname van gesatureerd vet en suikerrijke dranken, wordt geassocieerd met een lager risico op een jichtaanval. Het westerse voedingspatroon, met een hoge inname van rood en bewerkt vlees, suikerrijke dranken, toetjes, friet en gewone (witte) granen, wordt geassocieerd met een verhoogd risico.2
Risicoscores
Of deze risico’s variëren in combinatie met genetische aanleg, is onbekend. Daarom hebben de onderzoekers aan de hand van de Nurses’ Health Study, een grote prospectieve Amerikaanse cohort van 18.512 vrouwen ouder dan 32 jaar, de rol van genetische predispositie onderzocht op de relatie tussen voedingspatroon en het risico op jicht. Ze leidden met gevalideerde vragenlijsten voor voedselinname voor iedere deelnemer de score af op DASH en het westerse voedingspatroon. Vervolgens bepaalden ze een genetische risicoscore aan de hand van 114 serumurinezuur single-nucleotide polymorphisms (SNP’s).3
Effectieve interventie
Er waren 523 gevallen van jichtaanvallen die voldeden aan de ACR-criteria:4 respectievelijk 170 onder en 353 boven de genetische risicoscore. De voorziene absolute impact van dieet tussen vrouwen met genetische dispositie was groter, met een groter absoluut verschil in risico. Toch maakte dat geen verschil voor het relatieve risico. Ongeacht de genetische dispositie, wordt het DASH-dieet geassocieerd met een lager risico op een jichtaanval dan het westerse dieet. Deze data onderschrijven de aanbevelingen van de Global Burden of Disease: overgewicht tegengaan is de meest effectieve interventie om de trend van jichttoename bij vrouwen tegen te gaan.1
Literatuur:
- Xia Y, Wu Q, Wang H, et al. Rheumatology (Oxford). 2020;59:1529-1538.
- Rai SK, Fung TT, Lu N, et al. 2017;357:j1794.
- Tin A, Marten J, Halperin Kuhns VL, et al. Nat Genet. 2019;51:1459-1474.
- Wallace SL, Robinson H, Masi AT, et al. Arthritis Rheum. 1977;20:895-900.
Bron:
Yokose C, McCormic N, Lu L, et al. Gene-diet interaction on the risk of incident gout among women – prospective cohort study over 32 years. EULAR 2021, oral presentation 0203.