Een digitale coach in de vorm van een app helpt astmapatiënten bij het correct gebruik van hun inhalatiemedicatie. Niet alleen het aantal inhalatiefouten neemt af als zij de app gebruiken, ook hun astmacontrole verbetert.
Door fouten tijdens het inhaleren van hun medicatie krijgen astmapatiënten soms te weinig werkzame stof binnen. Dit kan ertoe leiden dat hun astma minder goed onder controle is. Duitse onderzoekers hebben onderzocht of de KATA-app, die patiënten coacht tijdens het inhaleren van hun medicatie, kan helpen om fouten te voorkomen.1,2 Ook onderzochten zij of het gebruik van de app leidt tot een betere astmacontrole.
De onderzoekers bestudeerden het gebruik van de app als onderdeel van een fase II-klinische trial. Deze bestond uit een run-infase (2 tot 4 weken), een behandelfase (4 weken) en een follow-upfase (2 tot 4 weken). Aan de trial deden 78 volwassen astmapatiënten mee. Tijdens elke inhalatie van hun medicatie gaf de app stap voor stap instructies. Daarnaast maakte de app een video-opname van de inhalaties. Getrainde experts scoorden, met behulp van deze opnames, het aantal inhalatiefouten. Daarnaast maten de onderzoekers ook of de astmacontrole (Asthma Control Questionnaire; ACQ-5) en het stikstofmonoxidegehalte in de uitademingslucht (FeNO) verbeterden door het gebruik van de app. Deze klinische eindpunten bestudeerden zij alleen tijdens de run-infase van de studie.
Het aantal inhalatiefouten was lager in de behandel- en follow-upfase ten opzichte van de run-infase van de studie. Dit gold zowel voor het totaal aantal fouten als voor kritische fouten (inhalatiefouten die er zeer waarschijnlijk toe leiden dat geen of veel te weinig medicatie de longen bereikt). Een univariate regressieanalyse liet zien dat het aantal inhalatiefouten afnam met 1,4% (totaal) en 2,0% (kritische fouten) per dag. Ook de scores op de ACQ-5 verbeterden tijdens het gebruik van de app; 30,5% van de patiënten liet een klinisch relevante verbetering zien. Hoewel bij 43,3% van de patiënten de FeNO-waardes klinisch relevant daalden, was dit resultaat niet statistisch significant.
De onderzoekers concluderen dat het herhaald gebruik van een digitale inhalatiecoach patiënten helpt om minder inhalatiefouten te maken en hun astmacontrole te verbeteren.
Bronnen: