Omdat de glucosewaarden en het insulinemetabolisme bij pulmonale arteriële hypertensie (PAH) vaak verstoord zijn, is gekeken of leefstijl directe positieve effecten kan hebben op onder meer de rechterventrikel (RV)-functie. Een 12 weken durend dieet- en bewegingsprogramma bleek dit in een gerandomiseerde trial inderdaad te kunnen.
In de zogenoemde PHINE-trial werden patiënten met PAH groep 1 gerandomiseerd naar een dieet- en bewegingsprogramma plus standaard behandeling of alleen standaardbehandeling. De 12 weken durende interventie bestond uit lichamelijke beweging onder toezicht (5 keer per week gedurende 50-60 minuten) en wekelijks advies over een eetpatroon met een lage glykemische index en elementen van het Mediterrane dieet. Het primaire eindpunt was verandering in de insulinesensitiviteit, gemeten met de glucosetolerantietest FSIVGTT. Het secundaire eindpunt was verandering in de globale longitudinale piekdruk (LPSS).
Van de 30 deelnemers lootten 16 de interventiegroep en 14 de controlegroep. De gemiddelde leeftijd in beide groepen was respectievelijk 53 en 41 jaar, de gemiddelde BMI 31,3 en 29,5; in totaal 23 deelnemers waren vrouw.
Na 12 weken was er geen significant verschil tussen beide groepen in de insulinesensitiviteit: 0,4 ± 1,4 mU/l (p = 0,8) of RV-weerstand : -1,3 ± 2,5% (p = 0,4). Een aantal secundaire uitkomstmaten verbeterde significant, waaronder tricuspid annular plane systolic excursion (TAPSE): 0,3 ± 0,2 cm; (p = 0,03). Ook significant waren verschillen in NYHA-klasse (p = 0,004), de Zes Minuten Wandeltest (6MWD) (p = 0,06), VO2max (p = 0,0004) en kwaliteit van leven op basis van de emPHasis-10-score (p = 0,002). Ook was er een sterke correlatie tussen gewichtsverlies en afname van de RV-glucoseopname: r = 0,695 (p = 0,008). De onderzoekers menen dat de verbeteringen in TAPSE en andere klinische parameters zonder verbetering van de insulinesensitiviteit, impliceren dat de studie-interventie een direct positief effect heeft gehad op de RV.
Bron: