Een meta-analyse van studies naar directe orale anticoagulantia toont aan dat deze middelen relatief veiliger zijn dan laagmoleculairgewichtheparine bij patiënten met hersentumoren die worden behandeld voor veneuze trombo-embolie. De kans op een hersenbloeding was bij gebruik van directe orale anticoagulantia niet hoger, maar lager.
Het vooropgezette doel van de meta-analyse was na te gaan of directe orale anticoagulantia (DOAC’s) bij deze populatie de kans op een hersenbloeding verhoogt. Patiënten met maligne hersentumoren hebben een verhoogde kans op veneuze trombo-embolie (VTE), met een incidentie van 20-30%, aldus de auteurs. Een hersenbloeding is bij de behandeling van VTE met DOAC’s een gevreesde complicatie. Over de veiligheid van DOAC’s ter behandeling van VTE bij patiënten met systemische tumoren bestaat kwalitatief hoogstaand bewijs. Bij patiënten met hersentumoren bestaat hierover veel meer onduidelijkheid, omdat zij tot op heden niet of nauwelijks in fase III-trials zijn geïncludeerd.
De onderzoekers gebruikten in PubMed de volgende zoektermen: ((direct oral anticoagulant OR oral anticoagulant) AND (cancer)) AND (clinical trial). Daarnaast werd ook gezocht met deze termen: (((Direct oral anticoagulants) OR (anticoagulants)) OR (DOAC)) AND ((“brain tumors”) OR glioblastoma OR glioma OR (“brain metastases”)).
De oogst bedroeg 5 studies met in totaal 713 proefpersonen. Van hen hadden er 265 een DOAC gebruikt en 448 laagmoleculairgewichtheparine (LMWH). De meta-analyse liet zien dat patiënten met hersentumoren die werden behandeld met een DOAC een lagere kans hadden op een hersenbloeding dan als ze werden behandeld met LMWH. De gepoolde odds ratio (OR) bedroeg 0,35 (95%-BI 0,18-0,67; p = 0,0014; I2-waarde 17%).
NB Dit was een topabstract in de categorie Neuro-oncologie en was een van in totaal 27 abstracts of distinction die werden gepresenteerd tijdens het AAN-congres van 2023.
Bron: