De combinatie doravirine/islatravir is een veilige en effectieve behandeloptie voor mensen met hiv die een eenvoudiger, enkeltabletregime willen. Met deze combinatie werd virale suppressie behouden, terwijl ze goed verdragen werd en een vergelijkbaar veiligheidsprofiel heeft als standaardtherapie.1
Doravirine is een non-nucleoside reversetranscriptaseremmer (NNRTI) en islatravir is een nucleoside reversetranscriptase translocatieremmer (NRTTI). In een fase III-studie zijn de effectiviteit en veiligheid van het switchen van baseline antiretrovirale therapie (ART) naar de eenmaal daagse combinatiepil doravirine/islatravir (100/0,25 mg) vergeleken. In dit open-label onderzoek werden 551 volwassenen met een stabiele virale onderdrukking (hiv-1 RNA < 50 kopieën/ml) gerandomiseerd die gedurende ≥ 3 maanden orale 2- of 3-middelen ART gebruikten en geen voorgeschiedenis van behandelfalen of bekende virologische resistentie tegen doravirine hadden. Het primaire effectiviteitseindpunt van de studie was het percentage deelnemers met hiv-1 RNA ≥ 50 kopieën/ml na 48 weken (non-inferioriteitsmarge 4%). In totaal switchten 366 mensen naar doravirine/islatravir; 185 mensen bleven hun huidige baseline ART gebruiken. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 49,8 jaar; 39,7% was bij geboorte vrouw; 45,4% was zwart en 14,5% latino. De mediane tijd sinds de hiv-diagnose was 13,3 jaar.
De resultaten toonden aan dat slechts 1,4% van de mensen in de doravirine/islatravir-groep en 4,9% van de mensen in de baseline ART-groep hiv-1 RNA ≥ 50 kopieën/ml ontwikkelde. Dit bevestigt dat doravirine/islatravir niet-inferieur is aan baseline ART. Bovendien bleef het merendeel van de deelnemers (95,6% bij doravirine/islatravir en 91,9% bij baseline ART) virale suppressie behouden. Na 48 weken waren de gemiddelde veranderingen in CD4-T-cellen en totale lymfocytenaantallen in beide behandelarmen vergelijkbaar. Geen enkele deelnemer stopte de behandeling vanwege een daling in CD4-T-cellen of totale lymfocytenaantallen. Bijwerkingen kwamen iets vaker voor bij doravirine/islatravir (12,0%) dan bij baseline ART (4,9%), maar waren over het algemeen mild en leidden zelden tot het staken van de behandeling.
Bron:
- Fox M, Mngqibisa R, Velez JD, et al. Switch to DOR/ISL (100/0.25 mg) QD from oral ART: an open label phase III study in adults with HIV-1. CROI Congress 2025, abstract 204B.