Een eenmalige duodenal mucosal resurfacing (DMR)-procedure bij patiënten met diabetes type 2 die suboptimaal onder controle is, heeft een gunstige invloed op hepatische en glykemische parameters en het lichaamsgewicht. Dat blijkt uit de eerste placebogecontroleerde gerandomiseerde studie met deze nieuwe endoscopische techniek, die als late breaking abstract is gepresenteerd tijdens The Liver Meeting.
Bij de DMR-procedure wordt endoscopisch een deel van de duodenale mucosa verwijderd om de groei van gezond nieuw mucosaweefsel te stimuleren en aldus de glucoseregulatie te verbeteren. In voorgaand onderzoek is bij patiënten met diabetes type 2 aangetoond dat deze ablatiemethode een gunstig effect heeft op glykemische en hepatische parameters. Op basis hiervan denken onderzoekers dat diabetespatiënten met bijkomende niet-alcoholische vetleverziekte of niet-alcoholische steatohepatitis ook baat bij deze behandeling kunnen hebben.
De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op de zogenoemde modified intention-to-treatpopulatie, waarbij bij 39 patiënten met een suboptimaal gecontroleerde diabetes type 2 een DMR-procedure is uitgevoerd en 36 patiënten een placebo-operatie kregen. De patiënten hadden een HbA1c-waarde tussen de 7,5 en 10%, hun BMI was 24-40 kg/m2 en zij gebruikten allemaal een of meer orale diabetesmiddelen.
Het primaire eindpunt van de studie was de absolute verandering van het vetpercentage in de lever in de 12 weken na de behandeling, bij patiënten met een uitgangswaarde van minimaal 5%. Het vetgehalte werd bepaald met een MRI-proton density fat fraction (MRI-PDFF)-meting. Een ander primair eindpunt was de verandering in het HbA1c-percentage na 24 weken. De gewichtsverandering na 24 weken gold als secundair eindpunt.
Het levervetpercentage nam na de DMR-procedure significant af met 5,4% (bij de placebo-ingreep 2,4%). Ook het HbA1c-percentage nam significant af, namelijk met 0,6% na de DMR-procedure en met 0,3% bij de placebobehandeling. Het gewicht nam af met respectievelijk 2,4 en 1,4 kg. Ernstige bijwerkingen bleven achterwege.
De onderzoekers concluderen hieruit dat DMR dusdanig gunstige metabole effecten heeft, dat deze behandeling de staat van de lever kan verbeteren.
Bergman JJGHM, Deviere J, Hopkins D, et al. Topline results from the first randomized, double-blind, sham-controlled, prospective multicenter study of duodenal mucosal resurfacing (DMR) efficacy, safety, and impact on NACH biomarkers in patients with type 2-diabetes (T2D). AASLD 2019 Boston, Massachusetts. Late-breaking abstract L02.